Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції має тенденцію до загострення. Значно зросла кількість та інтенсивність обстрілів терористами позицій сил АТО, зокрема, з житлових кварталів населених пунктів. Українські військові відбивають атаки бойовиків, завдаючи їм тяжких втрат у живій силі та техніці.

Росія продовжує перекидати до районів безпосереднього зіткнення на Сході України значну кількість бойової техніки і живої сили. При цьому російські військовослужбовці наносять на свою техніку позначки, характерні для української армії. Це свідчить про те, що Росія продовжує приховувати свою участь у збройному конфлікті на Донбасі та розгортає кампанію з дискредитації ЗСУ серед місцевого населення.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 19 січня

Бандформування «ЛНР» заявило про створення власних «військово-повітряних сил» у складі 2 літаків (штурмовик Су-25 та навчально-тренувальний Л-29). Цей факт свідчить про початок інформаційної кампанії з прикриття можливого використання російської військової авіації проти сил АТО.

Особливо напруженою залишається ситуація у районі аеропорту Донецька, куди бойовики активно стягують військову техніку та живу силу. Також зафіксовано передислокацію техніки та озброєння у напрямі Маріуполя.

Окрім артилерії та мінометів, терористи масово застосовували РСЗВ БМ-21 «Град», нехтуючи життям місцевого населення. Так, внаслідок обстрілу терористами з установки «Град» м. Вуглегірськ Донецької області загинуло двоє дітей – два хлопчики 7 та 16 років, 9-річну дівчинку з важкими пораненнями доставлено в лікарню. Також обстріли терористів призвели до жертв серед мирних мешканців у м. Мар’їнка, Красногорівка та Дзержинськ.

Також сьогодні близько 7:45 бойовики здійснили черговий артобстріл м. Дебальцеве. В центр міста влучило близько 15-20 снарядів, поранено щонайменше 10 людей, в тому числі 8-річна дівчинка та її мама. Багато постраждалих, є тяжко поранені діти, зруйновано житлові будинки. Зруйновано та пошкоджено багатоповерхові та приватні будинки, зазнав пошкоджень будинок культури та будівля залізничного вокзалу.

Через масований мінометний вогонь з боку терористів з 18:00 до 19:05, тимчасово було призупинено пропуск осіб та транспортних засобів на дорожньому напрямку «Новоазовськ– Красноармійськ– Талаківка– Маріуполь».

За останню добу 3 українських військовослужбовців загинули, 66 отримали поранення.

Українські силовики продовжують виявляти членів НЗФ.

Вчора у контрольному пункті «Курахове» о 16:20 прикордонний наряд затримав громадянина України. В багажнику його автомобіля було виявлено камуфльований одяг із шевроном РФ та грамоту, видану бандформуванням «ДНР».

Українські патріоти підтримують своїх захисників.

Учора волонтери разом з українськими військовими передали гуманітарну допомогу мешканцям с. Трьохізбенка Попаснянського району Луганської області. До селищного фельдшерського пункту доставлено лікарські засоби, а мешканці села отримали продуктові набори.

Нагадаємо, що Трьохізбенку терористи постійно обстрілюють з установок БМ-21 «Град». Після останнього обстрілу у селищі пошкоджено декілька будинків, тому вже вкотре село залишилося без електрики та газопостачання.

Волонтери Миколаївщини з проекту «Перший народний» відновили вантажний автомобіль «КрАЗ», який передали українським військовим до зони АТО.

Найближчим часом волонтери планують здійснити ремонт ще 5 військових автомобілів для Збройних Сил України.

Маленькі українці також постійно підтримують військовослужбовців Збройних Сил України. Зокрема, учні школи №1 міста Берислав Херсонської області власноруч виготовили янголят та патріотичні малюнки, щоб передати їх військовослужбовцям, які захищають Україну у зоні проведення АТО.

Триває ротація у лавах учасників АТО.

Позавчора 35 правоохоронців спеціальної роти судової міліції «Грифон» при УМВС України в Чернівецькій області повернулися із зони проведення Антитерористичної операції на Буковину. Буковинські «грифонівці» у зоні проведення АТО служили на блокпостах та здійснювали нічне патрулювання одного з міст Луганщини.

Також учора додому з Маріуполя повернувся зведений загін міліціонерів з Івано-Франківська. Правоохоронці здійснювали чергування на блокпостах, забезпечували охорону громадського порядку на вулицях міста, а також викривали злочини та затримували диверсантів.

Заява МЗС України щодо стану виконання Мінських домовленостей (короткий виклад)

5 та 19 вересня 2014 року – підписано Мінські домовленості.

13 листопада - представники України та Росії підписали робочий документ, який передбачав чіткий графік імплементації положень Мінського меморандуму, зокрема, в частині забезпечення двостороннього припинення вогню, відведення важкого озброєння та повернення на лінію розмежування.

Російська сторона відкликала свій підпис з цього документа. Сьогодні Україна вкотре звернулася до Російської Федерації з пропозицією підписати графік імплементації Мінських домовленостей саме в редакції від 13 листопада і забезпечити припинення вогню з 19 січня.

Президент РФ продовжує підтверджувати відданість Мінським угодам, при цьому бойовики так званих ДНР та ЛНР продовжують штурмувати Донецький аеропорт. Україна неухильно дотримується всіх пунктів Мінських угод і вимагає цього від Росії.



Переглядів: 3684
Поширень: 0