Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 6 лютого

Ситуація у зоні Антитерористичної операції характеризується збереженням високої інтенсивності обстрілів бойовиками позицій сил АТО, веденням бойових та активних диверсійно-розвідувальних дій вздовж лінії розмежування, на об’єктах інфраструктури та шляхах логістичного забезпечення.

В районі Дебальцевого інтенсивність обстрілів за останню добу дещо знизилася. Водночас неспокійною залишається ситуація на Луганському і Маріупольському напрямах.

Після численних обстрілів з різної зброї, бойовики вдавалися до штурмів опорних пунктів та блокпостів поблизу н.п. Рідкодуб Артемівського району Донецької області та біля с.Міус Попаснянського району Луганської області, де бойовики 5 разів обстрілювали наші позиції з установок «Град», танків і мінометів та атакували його. Всі напади бандитів відбито.

Учора з боку н.п. Саханка російські найманці відкрили вогонь із РСЗВ БМ-21 «Град» по місцях дислокації прикордонного підрозділу та контрольного посту в районі н.п. Сартана. Бойовики випустили близько 40 снарядів із «Градів» та здійснили понад 15 мінометних пострілів. Завдяки інженерним спорудам та оборонним укріпленням вдалося запобігти втратам серед прикордонників.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30  6 лютого

Спроби наступу на позиції сил АТО призводять до втрат у лавах НЗФ.

З 4 до 5 лютого українські військові знищили 60 бойовиків, 4 ворожих танки, 2 самохідні артилерійські установки. Біля м. Брянка Луганської області сили АТО підірвали 7 складів з боєприпасами, які належали бойовикам.

В районі н.п. Сокільники на Луганщині сили АТО знешкодили разом з розрахунками два 120-мм міномети та автомобільну техніку до них, а біля н.п. Стукалова Балка знищили одну БМП з екіпажем. Українська артилерія успішно задіює контрбатарейну боротьбу та упереджувальний вогонь, що знижує до мінімуму ефективність вогневого ураження бойовиками наших позицій.

Також учора українські зенітники збили ворожий БПЛА, який здійснював розвідку місцевості над Оленівкою, Олександрополем, Тарасівкою та Березівкою Костянтинівського району Донецької області.

За добу загинуло 2 українських військовослужбовця, 26 отримали поранення.

За повідомленням радника Міністра внутрішніх справ України Зоряна Шкіряка, досягнуто попередньої домовленості про організацію коридору для евакуації мирних мешканців з району Дебальцевого. Проте вночі бойовики тричі обстріляли місто з мінометів та реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град». Таким чином, можливі нові збройні провокації з боку бойовиків.

Вчора з полону терористів звільнено 8 українських військовослужбовців. Їх обміняли на 9 затриманих членів НЗФ за принципом «всіх на всіх».

Навпроти ділянки Бердянського прикордонного загону зафіксовано здійснення повітряної розвідки російським вертольотом Мі-8 без перетину адміністративної межі Херсонщини і АР Крим.

Бойовики продовжують інформаційну кампанію для дискредитації ЗСУ.

За оперативними даними, в районі м. Авдіївка виявлено диверсійно-розвідувальну групу НЗФ, що здійснює обстріли позицій сил АТО та житлових масивів під виглядом бійців батальйону «Айдар». Офіційно заявляємо, що батальйон «Айдар» несе службу на Луганщині, і жодного військовослужбовця цього підрозділу в Авдіївці немає.

Також стало відомо, що бойовики та російські найманці, намагаючись зчинити паніку серед мирного населення Донбасу, поширюють інформацію про запланований ними 5-6 лютого масований обстріл Маріуполя. Для цього на мобільні телефони мешканців міста телефонують невідомі особи від імені «ДНР» та закликають людей залишити місто. Це продумана стратегія російських «ляльководів», мета яких — створити хаос на Сході нашої країни.

Українські силовики успішно знешкоджують проросійських диверсантів. Українські правоохоронці затримали ворожого коригувальника вогню в районі Дебальцевого. Під часу обшуку у нього було знайдено речі, необхідні для диверсійної діяльності.

Поблизу Києва, у лісосмузі селища Биківня виявлено та вилучено вантаж зі зброєю (гранатомети РПГ-18, близько 20 гранат, димові шашки, цинки з набоями, саморобні вибухові пристрої), яку терористи планували використати для обстрілу будівлі Верховної Ради України та вчинення провокацій з метою дестабілізації ситуації у столиці. У схованці також було приховано агітаційну продукцію антиукраїнського змісту, останній наклад газети «Новоросія», прапори Росії та фейкової «Київської народної республіки».

Триває евакуація мешканців прифронтових міст. Учора рятувальники ДСНС вивезли з міст Авдіївка, Дебальцеве та Ольховатка 376 людей, в т.ч. 40 дітей.

Для зустрічі людей, яких вивозять з небезпечної зони у Донецькій області, підрозділи ДСНС розгорнули пункти зустрічі на залізничних вокзалах в містах Слов’янськ та Костянтинівка, де людям нададуть інформаційну, медичну та психологічну підтримку.

Також рятувальники ДСНС спільно з волонтерами організували евакуацію 80 осіб з міст Луганської області, які обстрілюють члени НЗФ.

У зв’язку з активізацією бойових дій продовжується вивезення мирних мешканців міст Мар\'їнка та Красногорівка спільно з волонтерами та військовими.

Українська армія щоденно допомагає мирним мешканцям, які постраждали від обстрілів бойовиками. Зокрема, група цивільно-військового співробітництва ЗСУ разом з волонтерами вже другий день поспіль доставляють до н.п. Красногорівка гуманітарні вантажі – харчові продукти та теплі речі. Друга група добровільних помічників з Маріуполя разом з офіцерами цивільно-військового співробітництва привезла до Красногорівки дитяче харчування та засоби гігієни. Цю допомогу отримали сім’ї з маленькими дітьми. Зараз офіцери цивільно-військового співробітництва збирають інформацію про потреби вимушених переселенців з Авдіївки.

Українці підтримують військових, які захищають територіальну цілісність країни. На Сумщині триває збір благодійної допомоги для бійців військових частин, що задіяні в АТО. Волонтери направили харчові продукти (овочі, консерви, чай, каву, крупи та хліб), медикаменти, засоби гігієни, теплі речі, зимову амуніцію, маскувальні сітки, маскхалати, а також прилад нічного бачення, кошти на який було зібрано під час благодійного концерту.

Одеські волонтери виготовляють маскувальні костюми для військовослужбовців Збройних Сил України. За словами громадських активістів, раніше вони допомагали українському війську лише матеріально, а потім вирішили власноруч виготовляти потрібні для військовослужбовців речі. Тканину для костюмів купують за власні гроші, також допомагають небайдужі громадяни.

На Дніпропетровщині вихованці дитячого реабілітаційного центру підтримали акцію «Повертайся живим» та провідали поранених військовослужбовців, які лікуються у військовому госпіталі. Діти привезли захисникам Вітчизни печиво та обереги, зроблені власноруч, а також написали вірші.

Також школярі міста створюють тематичні експозиції, присвячені мужності та хоробрості українських військових в зоні проведення АТО.

До створення експозицій долучились школярі, викладачі та волонтери. Про експонати збройного конфлікту на Сході України, що зібрані у шкільних музеях, нерідко приходять розповідати і самі учасники Антитерористичної операції. Під час перебування на ротації військовослужбовці часто отримують запрошення від дітей відвідати їхні відкриті уроки та провести години спілкування.

Мешканці Нікополя також допомагають учасникам АТО. Цього тижня на зібрані кошти місцеві волонтери замовили 6 спальних мішків, 4 зимових костюми, 7 пар зимових берців та 10 розвантажувальних жилетів. Загальна сума всіх замовлень становить 11 тисяч 500 гривень.

Світ підтримує українську армію та мирних мешканців Сходу України. З лікування у Литві повернулись на Батьківщину 4 військовослужбовці. Водночас ще троє поранених вирушили на реабілітацію до Вільнюса. Почесний консул Литовської Республіки у Дніпропетровську Віталій Півняк зазначив, що протягом року щомісяця на лікування до Литви будуть відправляти по 4-5 поранених українських військових. Витрати на лікування, реабілітацію та проживання бере на себе Литовська сторона.

Також литовська цільова допомога у вигляді медичного устаткування та лікарських засобів прибула до Дніпропетровська. В рамках надання благодійної допомоги Україні, антибіотики та пластикові контейнери для зберігання крові отримала обласна лікарня імені Мечникова, а до військового госпіталю було направлено рентгенівський портативний апарат, бензиновий електрогенератор і тент-палатку на 24 людини.

5 лютого до Слов’янська прибула гуманітарна місія з Італії. Метою місії є висловлення підтримки й солідарності українському народу, ознайомлення з ситуацією на місцях та передача місцевим волонтерам гуманітарної допомоги: одяг, іграшки для дітей, у тому числі для дітей-сиріт з дитячих будинків Костянтинівки, Дружківки та Слов’янська, а також одяг, медикаменти і теплі ковдри для цивільних і військових на передовій. Весь вантаж – 3,5 тонни речей і медикаментів були зібрані в Італії Асоціацією «Італія-Україна-Майдан» за сприяння українських дипломатів в країні.



Переглядів: 3558
Поширень: 0