Сьогодні Збройні сили України проводять організований плановий відвід підрозділів сил АТО з м. Дебальцеве. Наразі вже виведено 80% українських підрозділів з цього сектора. Також найближчим часом очікується вихід ще двох колон наших військовослужбовців.Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Поблизу с. Широкине, що біля Маріуполя, бойовики двічі обстріляли з мінометів опорний пункт українських військових та атакували його. Напад відбито.

В Ясинуватському районі Донецької області бойовики завдали численних обстрілів по позиціях українських військових біля н.п. Опитне, Піски, Водяне, Авдіївка, неодноразово застосовуючи реактивні системи залпового вогню, міномети, артилерію та стрілецьку зброю.

На Луганщині, в районі с. Міус Попаснянського району бандити з мінометів обстріляли взводний опорний пункт сил АТО та штурмували його. Окрім цього, біля с. Старий Айдар Станично-Луганського району бойовики з ПТКР обстріляли взводний опорний пункт українських військових.

НЗФ здійснюють активну повітряну розвідку з використанням безпілотних літальних апаратів. Загалом протягом доби зафіксовано політ 22 БПЛА на Луганському, Донецькому, Маріупольському, Краматорському напрямах.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 18 лютого

Бойовики систематично знищують інфраструктуру Донецької та Луганської областей.

Внаслідок артобстрілів бойовиками пошкоджено газопровід Вуглегірської ТЕС у м. Світлодарськ Артемівського району Донецької області. Також пошкоджено залізничні комунікації і припинено залізничне сполучення між контрольованою і неконтрольованою територіями України на 5 ділянках Донецької області та 3 ділянках Луганської області. Це призвело до зупинки роботи потужних вугільних і металургійних підприємств регіону, зокрема, Маріупольського морського торговельного порту.

Учора Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2015 році». Військові призови відбудуться у квітні-травні та у жовтні-листопаді. Крім цього, указ передбачає звільнення у квітні-травні 2015 року в запас військовослужбовців, які вислужили встановлені строки своєї служби.

Також вчора Президент підписав Указ про призначення Михайла Коваля та Олега Гладковського першими заступниками Секретаря РНБО України.

Українські силовики знешкоджують проросійських терористів. Українські військові затримали трьох членів екіпажу танка Т-72, які брали участь в боях на Сході України на боці бандформувань.

Командир екіпажу, навідник і водій-механік мали при собі військові квитки бандитського угрупування «ДНР». Один з бойовиків на прізвисько «Вєлік» був навідником танка Т-72. Увесь екіпаж пройшов військову підготовку в НЗФ «Восток» за спеціальністю «Мінно-підривна справа».

СБУ в Харківській області викрила та затримала диверсантів, які планували диверсії і терористичні акти на території регіону.

Встановлено, що 25-річний громадянин Росії організував у м. Куп’янськ Харківської області злочинну групу з представників місцевого криміналітету.

Під час обшуку у тимчасовому помешканні росіянина вилучено гранатомети РПГ-22 та РПГ-26, автомати Калашникова, пістолет Макарова з глушником, велику кількість набоїв, гранати Ф-1, РГД-5, прапори та емблеми бандформувань, кастети. Крім цього, у зловмисників вилучено речові докази скоєння численних крадіжок: реєстраційні документи на чужі автомобілі, особисті документи власників, планшети і ноутбуки.

Також контррозвідка затримали п’ятьох поплічників бандформування «ДНР», які збирали та направляли бойовикам розвіддані для ведення артилерійських обстрілів по населених пунктах і позиціях сил АТО у Маріуполі. Координатором злочинної мережі була жінка на прізвисько «Баба Лєна», яка завербувала кількох місцевих мешканців.

Загалом з лютого 2014 року було зареєстровано і розслідується 4 тисячі кримінальних проваджень про злочини проти основ національної безпеки і оборони України, посягань на її територіальну цілісність та інших тяжких злочинів, спрямованих на повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Слідчі підрозділи отримали беззаперечні свідчення участі громадян Російської Федерації, її воєнізованих формувань на боці терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» у збройному конфлікті та вбивствах наших громадян. Окрім того, встановлено численні факти фінансування РФ бандитських груп, надання їм матеріальної й іншої допомоги.

Українські патріоти допомагають нашим військовим на передовій. Волонтери Львівщини спільно з групою цивільно-військового співробітництва ЗСУ облаштували військовий медичний пункт у селищі Станиця Луганська, який надає медичну допомогу як військовослужбовцям, так і мешканцям районного центру. Завдяки волонтерам військовий медичний пункт має маніпуляційну кушетку, бактерицидну кварцеву лампу та необхідний набір медикаментів, що значно покращить якість надання медичної допомоги пацієнтам.

Також учора патріотично налаштовані школярі з Біловодська разом зі своїми вчителями власноруч виготовляють маскувальні сітки для сил АТО. Українські військові вже отримали ці сітки і використовують їх при виконанні бойових задач.

Триває ротація у лавах воїнів АТО. Бійці спецбатальйону «Чернігів» повернулися додому після військової служби на передовій.

Бійці служили в безпосередній близькості від українсько-російського кордону. Завдяки професійним діям правоохоронців, вони змогли відбити усі спроби бойовиків оточити сили АТО на цій ділянці фронту. Правоохоронці знищували ворожі диверсійно-розвідувальні групи, затримували активних поплічників терористів, а також допомагали в евакуації місцевого населення, яке страждає через постійні обстріли та відсутність води, газу та електрики.

Також додому повернулися 50 співробітників тернопільської міліції. Протягом місяця бійці охороняли стратегічно важливі об’єкти в Харківській області та служили в місті Попасна на Луганщині.

Постраждалі на Донеччині отримують гуманітарну допомогу. Через пункт пропуску «Краківець» на українсько-польському кордоні прослідували 5 вантажних автомобілів з гуманітарним вантажем. Транспортні засоби перевозили дахове покриття, ліжка та медикаменти загальною вагою понад 34 тонн. Вантаж слідував з Праги (Чехія) до Слов’янська для благодійного фонду «Людина в біді».

Цивілізований світ підтримує Україну. Учора ввечері за київським часом Рада Безпеки ООН одностайно ухвалила резолюцію на підтримку Мінських домовленостей, зокрема, закликавши всі сторони конфлікту виконувати положення документа від 11 лютого в повному обсязі. У своєму коментарі щодо цієї події Міністерство закордонних справ України привітало ухвалення цього важливого документа, водночас зазначивши, що «усі держави світу є свідками брутального наступу на Мінські домовленості. Скориставшись дотриманням українською стороною режиму припинення вогню, терористи за підтримки Росії нарощують наступальну операцію в районі Дебальцевого. Російська сторона послідовно блокує виконання місією ОБСЄ свого мандату щодо моніторингу ситуації. Триває постачання Росією зброї на територію України».

Канада запровадила нові санкції проти Росії. Чорний список поповнили 37 фізичних та 17 юридичних осіб. До нього, зокрема, було включено прізвища депутатів Державної Думи РФ, високопоставлені російські військові, члени бандформувань, що діють на Сході України. «Ці заходи ухвалено у відповідь на серію ескалації актів агресії, скоєних російськими бойовиками останніми тижнями. Ми уважно стежимо за виконанням угоди про припинення вогню, укладеної в Мінську 12 лютого, і готові ухвалити додаткові заходи щодо Росії та російських бойовиків», – йдеться в офіційній заяві прем’єр-міністра Канади Стівена Харпера.



Переглядів: 3233
Поширень: 0