28 жовтня близько сьомої ранку помер народний лікар України, костоправ 72-річний Микола Касьян із райцентру Кобеляки на Полтавщині.

Офіційну причину смерті ще не називають. Микола Андрійович останній рік хворів, майже перестав приймати пацієнтів у своєму Центрі мануальної терапії в Кобеляках. Виняток робив для дітей та новонароджених. Решту хворих приймав його всиновлений син Ян.

Останні дні Микола Касьян лікувався в своєму центрі. 28 жовтня близько 02:00 йому стало зле. Біля ліжка була його дружина Андріана Миколаївна. О 03:00 приїхав син Ян. Почали надавати невідкладну медичну допомогу. Стало відомо, що ніби була якась кровотеча. Помер відомий костоправ близько 07:00.

"Похорон запланували на 30 жовтня на 11:00", повідомив Ян Касьян.

Микола Касьян походив із династії костоправів. У нього три рідні доньки. Знання передав усиновленому синові Яну. Прадід Касьяна в царські часи працював при земській повітовій лікарні костоправом. Дід Андрій лікував до 90 років, а прожив до 105-ти.

Микола Касьян до будівництва центру мануальної терапії приймав у флігелі біля свого будинку. За день управляв кістки майже 800 хворим. Через слабке здоров\'я останнім часом приймав сидячи. Доки Ян Миколайович був у відпустці, хворих перенаправляли до учня Касьяна Олексія Чигрина, який теж проживає в Кобеляках.

Депутати Кобеляцької райради направили звернення до президента Віктора Ющенка з проханням присвоїти лікареві Миколі Касьяну звання Героя України. Проте за життя це звання він так і не отримав.

1993 року в Книзі рекордів Гіннеса зробили запис: "Україна. Найбільше костоправних операцій провів народний лікар Микола Касьян. Протягом 1990 року він здійснив управлення дисків хребта 41251 хворому".

Започаткована Касьяном методика лікування хребта визнана у світі. Мануальний терапевт лікував поперек космонавтці Валентині Терешковій, своєму кумові-співаку Йосипові Кобзону. Управив три шийні хребці покійній дружині Михайла Горбачова Раїсі.

Центр мануальної терапії в Кобеляках допоміг Касьяну збудувати тодішній голова адміністрації президента України Віктор Медведчук на прохання дружини-журналістки Оксани Марченко.


Переглядів: 4357
Поширень: 0