Граничний рівень ціни на природний газ для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалювання і гаряче водопостачання населення, з 1 серпня 2010 року виросте на 50% - з 872,78 грн. до 1309,2 грн. за тис. куб. м (з урахуванням ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування і розподіл газу).

Відповідну постанову Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) України №813 від 13 липня 2010 року обнародувано на сайті комісії.

Постанова узгоджена з міністерствами фінансів і економіки.

Нагадаємо, ціна на газ для підприємств теплоенергетики не переглядалася з грудня 2008 року і була зафіксована на рівні 872,78 грн. за тис. куб.м (з урахуванням ПДВ, цільової надбавки і транспортування).

Поступове підвищення внутрішніх цін на природний газ до економічно обґрунтованого рівня є одним із зобов`язань України в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Експерт: дві третини українців за новими тарифами на ЖКП платити не зможуть

Уряд підвищує ціни на газ, щоб закрити діру в бюджеті. Таку думку в коментарі УНІАН висловив експерт Інституту Горшеніна Володимир ЗАСТАВА.

«Разом із секвестром державного бюджету, що відбувся минулого тижня, і планованим отриманням кредиту МВФ, підвищення цін на газ, у першу чергу, націлене на наповнення бюджету», - зазначив експерт.

Він нагадав, що для потреб населення повинен використовуватися природний газ, видобутий в Україні. «Собівартість видобування природного газу основним українським виробником – «Укргазвидобуванням» становить близько 30 доларів за тисячу кубометрів. Після підвищення мінімальна ціна газу для населення становитиме приблизно 67 доларів, а для підприємств, що забезпечують житлофонд гарячою водою і теплом, ще вище – понад 110 доларів», - підкреслив В.ЗАСТАВА.

Кажучи про можливі наслідки підвищення цін на газ, експерт зазначив, що уряд може зіткнутися з системною ситуацією неплатежів за комунальні послуги. «Соціологічні дослідження Інституту Горшеніна чітко показують, що при підвищенні тарифів тільки третина респондентів збирається оплачувати послуги ЖКГ у повному обсязі. При цьому, дві третини українців за новими тарифами сплачувати не зможуть - частково або ж повністю. Підвищення цін на газ для населення суперечить суспільним очікуванням – за даними наших досліджень, після підписання харківських угод про продовження перебування в Україні Чорноморського флоту, майже 40% українців очікували зниження ціни на газ», - підкреслив експерт.

Проте, зазначив В.ЗАСТАВА, нинішня українська влада не боїться розчарувати свій електорат і не побоюється ухвалювати непопулярні рішення напередодні місцевих виборів. «Видно, керівництво Партії регіонів, вважає, що прийнятий закон про місцеві вибори забезпечить їм перемогу в більшості регіонів. У цій ситуації вони просто нехтують думкою виборців», - сказав В.ЗАСТАВА.


Переглядів: 2983
Поширень: 0