Президент Віктор Янукович підписав прийнятий Верховною радою закон про відновлення стягнення пені за несплату житлово-комунальних послуг з 1 січня 2011 року. Про це повідомила прес-служба президента.

Згідно з цим законом, з 1 січня припиняється дія закону "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги".

Нарахування та стягнення пені буде здійснюватися на суму заборгованості, яка утворилася з 1 січня 2011 року, тобто тільки за нові борги.

Закон набуде чинності з дня його опублікування.

17 грудня Рада прийняла розроблений Кабміном законопроект про поновлення стягнення пені за прострочення оплати житлово-комунальних послуг з 1 січня 2011 року.

Кабмін мотивував свою ініціативу тим, що через відсутність санкцій за несплату житлово-комунальних послуг підприємства ЖКГ не мають можливості застосовувати дієві заходи для зменшення заборгованості населення за спожиті послуги.

Кабмін також запевнив, що відновлення пені не вплине на соціально незахищені верстви населення, оскільки вони отримують субсидії і своєчасно розраховуються за спожиті послуги.

Окремим рішенням Рада доручила Кабміну впродовж 1 кварталу 2011 року забезпечити ліквідацію заборгованості із зарплати на підприємствах всіх форм власності і надати відповідну інформацію до парламенту до 1 квітня 2011 (за таке рішення проголосувало 280 депутатів).

Голова Ради Володимир Литвин заявив, що якщо це доручення Ради не буде виконано Кабміном, парламент знову повернеться до питання пені за прострочення оплати житлокомпослуг і розгляне доцільність її існування.

Передбачається, що пеня за прострочення оплати має скласти 0,01% за кожен день прострочення, однак її розмір ще не затверджений.

Нагадаємо також, що Рада заборонила стягувати пеню в 1996 році у зв\'язку з масовими затримками виплати зарплат і пенсій.


Переглядів: 2748
Поширень: 0