Про це 13 січня заявив член парламентського комітету з питань науки та освіти Максим Луцький. Він повідомив, що його комітет планує сьогодні розглянути та внести для розгляду на цій сесії проект закону про вищу освіту, в якому планується передбачити систему укрупнення вузів.

За словами депутата, в проекті закону пропонується в залежності від кількості студентів давати визначення навчального закладу - університет, академія, коледж чи професійний коледж. "Це дуже непростий законопроект, не всі його сприймають, але у нас немає іншого шляху, необхідно укрупнювати навчальні заклади", - сказав депутат.

Луцький відзначив, що не може бути такого, щоб існувало п\'ять національних гуманітарних, п\'ять національних технічних університетів і т.п.

Також Луцький розповів, що в законопроекті, одним з авторів якого він є, планується закріпити на законодавчому рівні зовнішнє незалежне оцінювання. Зокрема, буде пропонуватися, щоб вступ до вузів проводився на базі результатів ЗНО, атестата та вступних іспитів на рівній основі. Законопроект передбачає також розширення автономії національних вищих закладів, у тому числі і у фінансовому плані.

У свою чергу екс-міністр науки та освіти України Станіслав Ніколаєнко запропонував профільному комітету ВР не передбачати чітку кількість студентів для визначення класифікації вузів. "Не пишіть до закону, що класичний університет - це 10 тисяч студентів. Тому що з цієї класифікації ні Сорбонна, ні Лондонський університет, ні Кембридж, ні Гарвард не потраплять в класифікацію класичних університетів", - сказав він.

В якості компромісу Ніколаєнко запропонував написати: "як правило, становить таку-то кількість".

Також Ніколаєнко вважає, що було б доцільніше зробити незалежну оцінку якості надання освітніх послуг вищими навчальними закладами і забрати ліцензії у тих, хто не відповідає високим стандартам. Він застеріг, що непродумані кроки із закриття або укрупнення університетів можуть викликати студентські страйки, як це було, наприклад, у Сумах кілька років тому.

Як повідомлялося, раніше Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України рекомендувало вищим навчальним закладам скоротити заявку на державне замовлення на навчання фахівців, бакалаврів і магістрів у 2011 році.
 


Переглядів: 2182
Поширень: 0