Всього передбачено 100 тис. дозволів для громадян ЄС.

«Україна вперше потрапила до цього списку. Раніше Італія видавала квоти тим країнам, з якими уклала двосторонні угоди. Україна поки не підписала таку угоду, але італійська сторона вирішила включити в список і нас. Швидше за все, для того, щоб легалізувати заробітчан, які вже перебувають у країні», - розповіли в посольстві України в Італії.

За неофіційними даними, в країні працюють близько 200 тис. українців, але легально дуже мало. У кожному випадку запит про легалізацію розглядався індивідуально. Тепер же 1800 людей гарантовано зможуть офіційно працювати в Італії.

Для того, щоб українцеві отримати одне з виділених 1800 дозволів, його італійський роботодавець з 17 січня і до кінця місяця повинен зареєструватися на сайті МВС своєї країни і заповнити там форму-бланк. 31 січня з 8 ранку готовий запит можна буде відправити на цьому ж сайті.

Як кажуть у посольстві, відлік йде на хвилини, більше шансів у тих, хто відправить заявку з самого ранку. Якщо прохання задовольнять, його передають у ту країну, з якої повинен приїхати заробітчанин. Тому тим нашим нелегалам, які вже в Італії, доведеться повернутися в Україну за документом.

Також для українців є ще один шанс оформитися легально - якщо будуть працювати доглядальницею і хатньою робітницею. Їх не врахували у квотах.

«Це особлива категорія працівників, у яких Італія дуже зацікавлена. Їм будуть видавати легальні дозволи по мірі попиту. Запити по домробітницям почнуть розглядати 2 лютого», - кажуть у посольстві.

Україна отримала середню кількість квот, приміром, Туніс також отримав близько 2 тис. На Марокко та Єгипет розподілили близько 4,5 тис.


Переглядів: 2067
Поширень: 0