Надхолодні температури у верхніх шарах атмосфери над Арктикою викликали "величезну" втрату озону лише за останні кілька тижнів.

Ця ситуація може призвести до утворення найсерйознішої озонової діри, яка коли-небудь спостерігалася на Крайній Півночі, попереджають фахівці провідної європейської організації досліджень Арктики.

За їх словами, вимірювання показують, що над Арктикою за кілька тижнів була знищена приблизно половина озонового шару, який там був.

"Якщо умови для такого надзвичайно швидкого зменшення озонового шару будуть зберігатися, ми очікуємо подальшого виснаження", - розповів дослідник атмосфери з інституту Альфреда Вегенера, Маркус Рекс.

За словами експертів, аномально низькі температури в стратосфері, які сприяють руйнуванню озону, можуть бути пов\'язані з потеплінням, яке спостерігається в Арктиці біля поверхні Землі.

Вчені відзначають, що в цілому взаємозв\'язок озонового шару та зміни клімату поки вивчений недостатньо добре, але можна припустити, що парникові гази утримують тепло в нижніх шарах атмосфери, і більш високі шари за рахунок цього прогріваються гірше.

Різке падіння концентрації озону над Антарктидою, що утворило сезонну озонову діру, було вперше відмічено в 1980-х роках.

За сучасними уявленнями, руйнування молекул озону викликають реакції з антропогенними хлорфторвуглецями (CFC), найбільш відомими з яких є група фреонів. Монреальський протокол 1987 року забороняє виробництво CFC, які руйнують озоновий шар.

На думку Маркуса Рекса, завдяки Монреальському протоколу, руйнування озонового шару, швидше за все, зупиниться вже до другої половини нинішнього століття, і критична ситуація цього року не вплине на ці очікування вчених.


Переглядів: 2722
Поширень: 0