Один з автоперекупників у конфіденційній розмові пояснив, чому продавці цікавляться "утоплениками". Наприклад, за дворічний Lanos польської збірки з двигуном 1,5 л і пробігом до 50 тис. км. у хорошому технічному стані просять близько $8 тис. Такий же автомобіль, що потонув, купують максимум за $3500. Щоб "привести його до тями" витрачають не більше 500 доларів, хоча зазвичай обходяться і в два рази меншою сумою. У результаті чистий прибуток складає більше $3 тис. з однієї машини. Правда, ціна залежить від того, чи вдасться переконати потенційного покупця у тому, що у машини "сухе минуле".

9 тисяч свіженьких автоутоплеників

Вже зараз в середовищі автоперекупників почалося пожвавлення і навіть конкурентна боротьба за можливість скуповувати якомога більше свіженьких автоутоплеників. Масових постачань машин, що побували у воді, на авторинки країни чекати не варто. Проте шанси натрапити на такий автомобіль збільшуються. Міністерство з надзвичайних ситуацій не веде статистики автомобілів, що ковтнули води. Але, наприклад, під час повені в Європі в 2002 році, за оцінками експертів, на 10 ринкових автомобілів приходилися 2 авто, що явно тонули.
За приблизними підрахунками, могло потонути або частково побувати під водою до 12 тис. одиниць автотехніки. Близько 3 тис. з них не представляють інтересу для вторинного ринку (вантажівки, напіврозвалені радянські легковики). Але дев\'яти тисяч, що залишилися, достатньо, аби вкомплектувати "утоплениками" дев\'ять автобазарів.

Експрес-реанімація зовнішнього вигляду
"Приведення до тями" потонулих автомобілів зводиться, в основному, до ретельного просушування салону і основних вузлів. Благо суха і жарка погода цьому сприяє. У хід також йдуть могутні тепловентилятори, і за декілька днів автомобіль готовий до продажу.

На запатання про надійність таких машин в майбутньому відповідь двояка - як пощастить. Хоча є у нас умільці, які спеціально шукають "утоплеників" для себе, ретельно їх відновлюють і економлять при цьому купу грошей. Кажуть, якщо автореаніматори постараються і зроблять все на совість, то жодних проблем бути не повинно. Але це не більше, ніж міф! По-перше, з чим стикається власник такої машини - це хвороботворні бактерії і мікроби, що засіли в оббивці, поролоні крісел і шумоізоляції. І ніяка хімчистка тут не допоможе!

До речі, медики вже зараз припускають вірогідний спалах інфекційних захворювань у затоплених районах. Для довідки: спори сибірської виразки гинуть при температурі 140 °С через три години. Ви уявляєте собі, що буде із салоном, який почнуть "прогрівати" так довго?

Крім того, були затоплені сільгосппідприємства, а це тонни отрутохімікатів, частина яких цілком може осісти в салоні. І навіть після просушування машини сільгоспхімія, що випала в сухий осад, здатна отруювати випаровуваннями водія і пасажирів.

Додайте до цього проблеми із сервоприводом рульової колонки, гальмами, системою подачі палива, "убитий" двигун і пожежонебезпечне електроустаткування, інтенсивну корозію кузова - і ви отримаєте повну картину економії від покупки і експлуатації авто, що побувало у повені. За словами фахівців, критична точка затоплення - це низ приладової панелі. Після цього машина не підлягає відновленню. А продавці концентруються на зовнішньому вигляді машини і видаленні неприємних запахів. На електрику, мастило вузлів, якісне відновлення двигуна та інші "дрібниці", як правило, уваги не звертають.

Як розпізнати автомобіль-утопленик
Після реанімації відрізнити потонулий автомобіль від нормального дуже складно. Принаймні, неспеціалістові. І ціна відновленого "утопленика" відрізнятися не буде. Тим, хто сумнівається, можна порадити поставити обраний автомобіль на комплексну діагностику. Якщо щось бентежить - краще не ризикувати і обрати іншу машину.

Способи вирахувати потонулий автомобіль є:
Електроустаткування

1. Не вмикаються поворотники; не горять лампочки.
2. Немає зумера/дзвінка при відкритих дверцях або включених фарах.
3. Не працюють електрорегулювання крісел, склопідйомники.
4. Перебої в роботі центрального замка, проблеми з акумулятором.
5. Заміна кондиціонера або обігрівача.
6. Неполадки в роботі бортового комп\'ютера.

Салон
1. Неприємний запах, який продавець часто намагається заглушити густим ароматом різноманітних освіжувачів (неодмінно обнюхайте багажник - там забити гнильний запах складніше).
2. Розводи на дверях. Затверділа шкіра на кріслах.
3. Дротовий каркас сидінь крісел із слідами іржі.
4. Волога на пластикових деталях салону, за гумовими ущільнювачами вікон, під оббивкою підлоги.
5. Сліди заміни приладової панелі та аудіосистеми.

Оптика
1. Конденсат у фарах головного світла або задніх ліхтарях.
2. Помутнілі відбивачі оптики, розводи на склі фар.
3. Запітніле скло приладової панелі з внутрішньої сторони.

Технічний стан
1. Нерівна робота двигуна на холостих оборотах, 4-циліндровий двигун троїть.
2. Під час їзди спостерігаються провали в роботі двигуна.
3. Замінені деталі і вузли гальмівної системи. Якщо авто затонуло з працюючим двигуном, він отримує гідроудар і перетворюється на купу заліза. Але деякі виживають, і у такого авто мотор може спалахнути у будь-який момент.
4. Проблеми з сервоприводом педального блоку, рульової колонки.


Переглядів: 4473
Поширень: 0