Шкільні фонди та "благодійні внески" у школах (чи то на ремонт, чи на меблі, лампочки, дошку тощо) вже стали притчею во язицех. Щоправда, анекдоти про це ще не складають - батьки все більше сумно підраховують, скільки їм коштує навчання дитини при гарантованій Конституцією безкоштовній освіті.

В управлінні освіти міської ради не заперечують: при школах фонди існують, та й благодійні внески збирають. Але до цього чиновники не мають жодного відношення - це все ініціатива батьків.

- Батьки можуть здавати кошти на розвиток закладу, - пояснює Юрій Єрмаков, начальник відділу загальної і середньої освіти управління освіти міської ради. - Але все вирішує рада закладу. Тому тут більше питань до голів батьківських комітетів та піклувальної ради.

Ідеалістів серед вінничан - обмаль. Реалісти ж, збираючи дитину до школи, готуються до видатків. Знають, що при школах існують фонди, куди щомісяця потрібно здавати певну суму на розвиток школи. І так з кожного по нитці - може вийти нічогенька сорочка. Щоправда, ці внески, як і гроші у так звані фонди класу, запитань викликають чи не щонайменше. Та й за потреби батьківський комітет обов\'язково відзвітує за витрачені гроші і чеки покаже. А якщо цього не робиться - то батьки можуть самі ініціювати такий аудит.

Набагато більше питань - з так званими ремонтами і благоустроєм закладу. Чому, здаючи гроші у фонд школи, потрібно ще й здавати гроші на ремонт? А часи, коли ремонт класу обмежувався фарбою, побілкою і покраскою підлоги - залишились у минулому. За словами Юрія Єрмакова, батьки можуть за власної ініціативи витрачати гроші на естетичне оформлення класів, аби естетично виховувати школярів і не жахати різким перепадом між благоустроєною квартирою і "бідною" школою. Але у школі можуть тільки рекомендувати, наголошує фахівець.

Між тим, як "Європейському Місту" розповіли читачі, в одній з міських шкіл батькам дали рекомендацію: або вкрити ламінатом підлогу, або зробити ламіновані панелі. На щастя, пластикові вікна у класі вже встановлені...Чи не відчуватимуть школярі при такій тенденції контраст між доглянутими класами і власною квартирою?

- Це індивідуальне питання, - каже Юрій Єрмаков. - Якщо батьки вважають, що таке потрібно, заборонити це ми їм не можемо. Натомість адміністрації школи ми рекомендуємо дотримуватись золотої середини. Вчитель може висловити свої побажання, але вирішувати - батькам. І там, де голова батьківського комітету на своєму місті, питань і скарг батьків немає. Враховуються і соціальний стан батьків, і їх фінансові можливості.

Юрій Борисович наголошує, що батьки можуть відмовитися здавати гроші на так звані ремонти, якщо вважають, що сума завелика або необгрунтована. Або навпаки ініціювати вкладення грошей у щось інше, на їхню думку, більш необхідне. І таке, чим може скористатись кожен учень класу. Боятися ж, що внаслідок цього твою дитину почнуть "клювати", каже, що зайве.

- Якщо ми зараз перейдемо до незалежного тестового оцінювання і не в стінах рідної школи, то людський фактор взагалі знімається, - пояснює Юрій Єрмаков. - Ми щороку доводимо до керівників шкіл інформацію про добровільні грошові внески.

В управлінні освіти наголошують: внески повинні проводитись по бухгалтерії. Однак, тут є певні заковики. Навіть благодійні внески у нас оподатковуються. Тож частина навіть з добровільних грошей на благі цілі - розчиняється в державному бюджеті. До речі, саме фінансування галузі освіти також відбувається з держбюджету. А от шишки від нестачі коштів - сиплються на голову місцевої влади.

Щороку міське управління освіти нагадує керівникам шкіл свою офіційну позицію:
- Добровільні грошові внески батьків потребують обов"язково бухгалтерського облікування. Прозорого і підзвітного їх витрачання. Невтручання керівництва школи, класних керівників у цей процес.
- Первинний облік отриманих коштів, а також благодійників в навчальному закладі повинен здійснюватись відповідно до: вимог ст. 22 Закону України "Про благодійництво та благодійні організації" та Інструкції  про використання і облік позабюджетних коштів бюджетних установ та звітності по них, затвердженого наказом начальника Головного управління  державного казначейства від 11.08.1998 р., яким передбачено, що благодійні надходження повинні мати письмове підтвердження мети внесків (лист або заява, або відповідні записи спонсора на розрахункових документах). Це дозволить благодійникам і відповідним контролюючим органам здійснювати контроль за цільовим використанням благодійної допомоги.
Відповідальність за будь-яке збирання коштів у навчальному закладі несе керівник.
А щоб не було розчарувань, батькам можна дати дієву пораду. Відправляючи дитину до школи, і з вами, і зі школярем обов"язково поспілкується представник адміністрації школи. Під час бесіди у вас буде можливість дізнатися і про існування шкільного фонду, і про розмір щомісячних внесків і про вимоги школи. Це все можна порівняти зі батьківськими можливостями.

До речі, щосуботи у міському управлінні освіти з 10 до 13 години працює громадська приймальня. Також працює телефон довіри: 59-50-62. Сюди і можна поскаржитись, якщо батьки вважають, що вчителі перевищують свої повноваження.


Переглядів: 5836
Поширень: 0