У ТОВ «Вінницький обласний автоучбовий комбінат» Державтоінспекція Вінниччини провела «круглий стіл», за яким розмова йшла про механізм спрощеного оформлення ДТП з незначними наслідками шляхом складання повідомлення про ДТП (Європротокол).

Темою заходу стало обговорення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ДТП та виплати страхового відшкодування». У заході взяли участь, окрім представників обласної ДАІ, юристи провідних страхових кампаній області, експерти МТСБУ (моторно-транспортного страхового бюро) у Вінницькій області та викладачі автошкіл.

Вінницька ДАІ роз’яснює, що таке «Європротокол»

Як відомо, з 19 вересня цього року запроваджено механізм спрощеного оформлення ДТП з незначними наслідками шляхом складання повідомлення про ДТП (Європротоколу). Це спеціальний бланк уніфікованого по всій Європі зразка, який заповнюється водіями учасниками ДТП на місці аварії. В подальшому воно стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій у ДТП стороні. Начальник служби профілактичної роботи УДАІ УМВС України у Вінницькій області підполковник міліції Володимир Мотичко детально розповів присутнім при яких обставинах водії можуть скористатися Європротоколом: найперше, кожний з учасників ДТП повинен мати поліс ОСЦВА на свій транспортний засіб, а також:

  • відсутні травмовані або загиблі люди;
  • водії цих транспортних засобів дійшли згоди щодо обставин скоєння ДТП;
  • у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп\'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

Вінницька ДАІ роз’яснює, що таке «Європротокол»

Якщо водії скористалися Європротоколом шляхом обопільного його оформлення та підписання, то вони:

  • мають право залишити місце ДТП;
  • звільняються від обов\'язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про настання ДТП;
  • звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП.

Усі присутні дійшли згоди, що на перших порах водіям непросто буде зорієнтуватися у ДТП і дійти згоди щодо оформлення «Європротоколу» (особливо складання схеми ДТП), тому співробітники ДАІ радять, якщо є найменші сумніви - оформляти ДТП за звичними правилами, тобто викликати працівників ДАІ.

Під час «круглого столу» обговорювалося багато інших питань, які потрібно врегулювати, щоб нововведення було втілено у життя. Також було рекомендовано викладачам автошкіл навчити кандидатів у водії правильному заповненню бланків «Європротоколу».


Переглядів: 7034
Поширень: 0