Вінницькі лісівники відповідно до вимог Законів України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про рослинний світ", "Про Червону книгу України" у ці весняні місяці проводять операцію "Первоцвіт-2012". Державна лісова охорона, екологічна інспекція у Вінницькій області, працівники міліції, представники ЗМІ, громадських організацій ввійшли до складу рейдових бригад по виявленню порушень природоохоронного законодавства.

Після холодної зими природа посилає нам першоцвіти, які пробуджують життя, які є провісниками весни, відродження.

Не дивлячись на те, що за продаж червонокнижних рослин порушникам загрожує штраф, білими підсніжниками, блакитними пролісками, фіолетовим шафраном торгують майже неприховано.

Найбільш поширений у наших місцях підсніжник білосніжний. Занесений до Червоної книги України катастрофічно зникає! Рідкісну рослину неконтрольовано зривають для продажу. На ринок йдуть букетики білих підсніжників, блакитних пролісків, примул, фіалок, рясту (шафран Гейфеля).

Дедалі меншає в наших лісах жовтогарячого горицвіту весняного. Якщо так і триватиме, відновити популяції дорогоцінних рослин буде неможливо. Адже зріла квітка підсніжника зацвітає з насіння лише на 4-7 рік. Підсніжник росте лише в чистих місцях. І справа не лише в красі квітки. Зникнуть першоцвіти – втратимо ліки, які рятують людям життя, здоров’я!

Підсніжник, наприклад, - цінна сировина для медикаментів, за допомогою яких лікують поліневрити, радикуліт, травматичні ураження нервової системи… Квіти, листя підсніжника, підземні частини містять вищі жирні кислоти, флавоноїди, алкалоїди, які використовують при виготовленні серцевих препаратів.

Алкалоїд галантмін – складова частина ліків проти раку.

Масово знищують першоцвіти не травознаї. Неправда, що така торгівля цінними лікарськими рослинами – засіб від безгрошів’я. Щоб провісників весни врятувати, передбачено штрафи за зірвані червонокнижні первоцвіти – від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 340 до 510 гривень. Тому радимо подумати, перш ніж бездумно знищувати рослини, які рятують життя, людину!



Переглядів: 4990
Поширень: 0