Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на сьогоднішній день є однією з найбільших адресних допомог населенню від держави. Вінничани вже звикли, що з середини вересня відділи соціального захисту населення розпочинають видачу талонів на прийом до спеціалістів. Таку систему прийому громадян було налагоджено з 2007 року, щоб не створювати черг. Талон, який видається людині, містить у собі всю необхідну інформацію – кабінет спеціаліста, час на який необхідно з’явитися та перелік документів, які необхідні для оформлення субсидії.

«Перший талон на прийом до спеціаліста видається на 15 жовтня. А у цьому році строк подачі документів за призначенням субсидії на житлово-комунальні послуги буде подовжено до 31 грудня, - розповідає директор департаменту праці і соціального захисту населення міської ради Лариса Попова. – Найбільше людей за отриманням талонів звертається у перші дні їх видачі. Однак слід розуміти, що призначається субсидія усім з жовтня місяця, не залежно від того, у який саме день громадянами подано документи до відділів соціального захисту населення».

Враховуючи велику кількість бажаючих отримати талон у перший день видачі, департамент розпочав свою роботу о 7-ій годині ранку. Однак в подальшому відділи будуть працювати у звичайному режимі – з 9-ї ранку. Станом на першу годину дня було видано 4105 талонів.

Ще одна особливість цьогорічного оформлення субсидій полягає у тому, що деякі відділи змінили своє місце дислокації.

У 2012 році відділ соціального захисту №1 (Центр), який раніше розташовувався за адресами вул. Бевза, 36 та вул. Соборна, 50 переїхали у приміщення по вул. Космонавтів, 30. Відділи соціального захисту за адресами по вул. 50-річчя Перемоги, 7 та вул. Островського, 85 приймають громадян у звичному режимі. Працюють вони щоденно з 9:00 до 18:00 (з 13:00 до 14:00 обідня перерва). У п’ятницю робочий день скорочений (до 17-ої години). У зв’язку із ремонтними роботами, які ведуться у приміщеннях районних адміністрацій, - прийом громадян у Староміському відділі соціального захисту здійснюється на 4 поверсі, а у Замостянському – на 2 поверсі. Вхід у будівлі – з двору.

Працівники відділів соціального захисту радять громадянам, які звертаються за оформленням субсидії, погасити заборгованість за житлово-комунальні послуги за минулі періоди і мати на руках документ про призначення субсидії за минулий рік, що значно пришвидшить роботу спеціаліста. Працюючим громадянам необхідно при собі мати довідку про доходи за попередні 6 місяців, що передують місяцю звернення за субсидією.

Довідка:

Право на призначення субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу: 10 чи 15% середньомісячного сукупного доходу сім’ї .

Сім’ї, яким призначена житлова субсидія, сплачують за житлово-комунальні послуги 15% середньомісячного сукупного доходу. Сім’ї пенсіонерів та інших непрацездатних громадян сплачують за послуги 10% середньомісячного сукупного доходу. Сім’ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди І і II групи, сплачують за послуги 10% середньомісячного сукупного доходу, якщо розмір їх доходу на одну особу не перевищує 100 відсотків прожиткового мінімуму.

Субсидія розраховується, виходячи з 21 кв. метра володіння чи користування загальною площею житла на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі — на загальну площу незалежно від розміру квартири.

В окремих випадках, виходячи з конкретних обставин, субсидії можуть призначатися незалежно від розміру загальної площі житла за рішенням районних, районних державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або комісій, які ними утворюються. Рішення у таких випадках приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов сім`ї.



Переглядів: 5307
Поширень: 0