Шановні вінничани!!!, під час перебування льоду в зимовий період необхідно пам’ятати наступні правила:

Найперше правило – взагалі не виходити на водойми. Але якщо вже ви твердо вирішили провести час на водоймищі, то перш, ніж ступити на лід, дізнайтесь про його товщину. У різних місцях річок та озер товщина льодового покрову може бути різною. Міцність льоду можна частково визначити візуально. На водоймах безпечним вважається лід (при температурі повітря нижче нуля):

  • для одного пішохода – синюватого або зеленкуватого відтінку, товщиною не менше 5-7 см;
  • для групи людей – товщиною не менше 15 см;
  • при масовому катанні на ковзанах – 25 см.

Друге правило: категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг.

Третє правило: під час руху по льоду варто звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця та ділянки, покриті товстим шаром снігу. Особливу обережність слід проявляти в місцях зі швидкою течією, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, кущами і травою. При переході на льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.

Надання допомоги – надзвичайно небезпечне заняття, потребує зібраності та виваженості в діях.
Якщо крига під вами проломилася, розставте руки в сторони по краю льоду, щоб утриматися на поверхні і не піти під лід, і кличте на допомогу. Намагайтеся зберігати спокій, не борсайтеся у воді. Намагайтеся не обламувати лід, без різких рухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи ноги. Головне — пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

Вибравшись із льодового полону, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що ви змокли і холод штовхає вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

Якщо під лід потрапила дитина, накажіть їй розпластати руки на льоду та працювати ногами для того, щоб утриматися на поверхні. Все вирішує час: льодяна вода дуже швидко викликає переохолодження організму.

Надаючи допомогу, дотримуйтеся таких правил:

  • не можна підбігати до людини, яка потрапила у воду; 
  • підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить пло¬щу опори) і повзіть на них;
  • наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розставляючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє;
  • ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину;
  • кидати пов\'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 м. Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до місця пролому. Дійте рішуче і швидко- постраждалий швидко мерзне у крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть із небезпечної зони. Потім укрийте його і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть і напоїть чаєм.

Не відправляйтеся на водойми поодинці! Не залишайте без нагляду дітей! Цінуйте своє життя!



Переглядів: 3361
Поширень: 0