Така зустріч була зумовлена необхідністю роз’яснення населенню спрощеної процедури державної реєстрації речових прав громадян на нерухоме майно (земельні ділянки, житлові будинки, квартири, тощо), яка набула чинності з 1 січня 2013 року.

прес-конференція

Іван Надольний зауважив, що відтепер органами державної реєстрації прав здійснюватиметься «первинна» реєстрація права на нерухоме майно (новозбудованих будинків, квартир у новобудовах або новосформованих земельних ділянок), а також усіх прав на нерухоме майно, які виникли до 1 січня 2013 року. Орган державної реєстрації прав за місцезнаходженням нерухомого майна реєструватиме відповідні права та видаватиме свідоцтво на право власності. Строки реєстрації не перевищуватимуть чотирнадцяти робочих днів з моменту подання відповідної заяви.

прес-конференція

Нотаріусами реєструватиметься перехід права власності на нерухоме майно, тобто здійснюватиметься «вторинна» державна реєстрація нерухомості. Приватний нотаріус Людмила Рудик, що взяла участь у прес-конференції, відповідаючи на питання журналістів, пояснила, що при посвідченні договорів купівлі-продажу, міни, дарування нерухомого майна та земельних ділянок, набуття права власності на успадковану нерухомість тощо, нотаріус здійснюватиме одночасно процедуру державної реєстрації права власності на нерухоме майно. Відомості до Реєстру нотаріус вноситиме практично «день у день». Функціонуватиме ця процедура за принципом «єдиного вікна», коли нотаріус особисто здійснюватиме державну реєстрацію та видаватиме витяги з Реєстру.

Плата за державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень встановлена у вигляді державного мита, що буде однаковим на всій території України.

З 1 січня 2013 року визнаватимуться дійсними й права на нерухоме майно, що виникли та зареєстровані у встановленому порядку до 2013 року. Законодавство не передбачає їх «перереєстрацію» в Державному реєстрі, але у разі звернення, за бажанням особи, щодо проведення такої перереєстрації, державне мито не справляється.

Довідка:

Додаткову інформацію можна отримати на сайті Державної реєстраційної служби .



Переглядів: 10068
Поширень: 0