Натомість береза, пилок якої також спричиняє алергію, цього року мешканцям Вінниці не надто дошкулятиме.

- У берези дворічний цикл пилкування, і минулий рік якраз був активним, тож цього року буде спад, - пояснює доцент кафедри фармації Вінницького національного медичного університету, президент Асоціації аеробіологів України Вікторія Родінкова. - Тому люди, які реагують на пилок берези і спорідненого з нею граба, можуть спати спокійно. Але усе залежатиме від погоди, і якщо у березні-квітні буде багато дощів, то й пилку не буде зовсім.

Що стосується вільхи, то вона має три- або чотирирічний цикл активності пилкування. І зважаючи на те, що останній пік припав на 2010 рік, рік 2013 також може виявитися піковим, зазначає Вікторія Родінкова.

Саме для спостереження за пилком вільхи цього року вінницькі аеробіологи застосували унікальну систему "СІЛАМ", яка дозволяє прогнозувати розповсюдження пилку у повітрі. Розробили її у Фінському метрологічному інституті, який є однією з найпотужніших погодних інституцій Європи.

- Система дозволяє будувати траєкторії, за якими пилок розноситься повітрям, - розповідає Вікторія Родінкова. - Для нас це дуже важливо. З минулого року ми стали відстежувати зміну концентрації алергенного пилку у Вінниці щодвігодини і побачили велику кількість зерен в атмосфері міста не лише вдень, коли пилок саме викидається рослинами, а й вночі. Такі алергени заносяться вітром до нашого міста з інших територій. Так, незважаючи на те, що минулого року амброзія у Вінниці була ретельно викошена, у звичайні для амброзії пікові дні ми виявляли у повітрі над містом високі концентрації її пилку. За допомогою системи "СІЛАМ" з\'ясувалось, він був занесений з південних районів області, а також із західних територій.

Аналогічно немісцеве походження має і пилок вільхи. Звідки саме він потрапляє у вінницьке повітря, "СІЛАМ" допоможе з\'ясувати цього року.

Що стосується активності злаків, то про неї наразі говорити ще зарано. Початок їх пилкування очікується приблизно з 18 травня.

- На відміну від дерев, трави не залежать від погодних умов. Вони стабільно пилкують із другої декади травня до кінця липня. Щоправда, цей процес має хвилеподібний характер: одні злаки закінчують викидати пилок, інші починають, - каже Вікторія Родінкова.



Переглядів: 4110
Поширень: 0