Через збільшення в середньому на 7,9 відсотків ставки екологічного податку, що передбачено Законом України від 20.11.2012 р. № 5503, який набрав чинності з 4 січня, за І квартал 2013 року до декларації подається 2 додатки.

Зазначене стосується, зокрема, 1303 підприємств, установ та організацій, які впродовж січня–березня поточного року сплатили до Зведеного бюджету майже 13,2 млн.грн. екологічного податку. При цьому, найбільшим платником в області залишається ПАТ „ДТЕК Західенерго”, яке сплатило за звітний період більш ніж 10,5 млн.грн. даного платежу.

Отож, для всіх платників екоподатку є обов’язковою подача до органів податкової служби двох додатків для кожного виду забруднюючих речовин. У першому додатку розраховується екологічний податок за період з 1 січня по 3 січня ц. р. включно за ставками екологічного податку, які діяли в цей період. У другому – за період з 4 січня по 31 березня ц. р. включно. У разі відсутності у платника відповідних об\'єктів оподаткування додатки не додаються, а рядки Податкової декларації прокреслюються. Нагадаємо, що форма декларації затверджена наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1010.

Щодо ставок податку, то за податковими зобов\'язаннями з екологічного податку, що виникли з 1 січня 2013 р. до 31 грудня 2013 р. включно, вони становлять 75 відсотків від ставок, передбачених статтями 243 - 246 Кодексу (згідно з п. 2 підрозділу 5 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу).

Зауважимо, якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то про це він повинен повідомити відповідний орган державної податкової служби за місцем розташування джерел забруднення. При цьому скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об\'єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник буде зобов\'язаний подавати декларації з екологічного податку відповідно до вимог Кодексу.



Переглядів: 3169
Поширень: 0