Взимку важко усім жителям міста. І комунальникам, які з дня на день вимушені розчищати сніг, і усім городянам. А ще зима – це величезний ризик для взуття, адже чисті тротуари мають й інший, негативний бік – сіль, яку використовують ті ж самі комунальники, аби найшвидше позбутися снігу може стати нездоланним ворогом ваших черевиків і чобітків. Утім, якщо не лінуватись і виконувати роками відпрацьовані методи, попередити катастрофу можна.

Найперше правило – завбачливість. Придбавши новеньке взуття, не спішіть одразу його натягнути і хизуватися обновкою. Подбайте насамперед про захисний спрей. Вони є для шкіри, замші, нубука, а можуть бути й універсальними. Економія тут недоречна, тим паче, що й хороше взуття сьогодні не з дешевих. Практично в усіх вінницьких магазинах взуття вам запропонують засоби догляду. Продавці, як би ви їм, можливо, не довіряли, слушно зазначають, що якісна взуттєва косметика має коштувати щонайменше 50 гривень.

- Обробляйте особливо ретельно ту частину взуття, яка буде контактувати з водою. Після цього дайте йому просохнути близько години, - радить продавець Катерина Пасічнюк. - Таких обробок має бути три, що стане запорукою відсутності соляних розводів - дрібні крапельки спрея закриють пори шкіри і не дадуть «злій» солі проникнути всередину. Впродовж зими можна періодично повторити обробки. При цьому все одно варто не забувати протирати чоботи по поверненні додому сухою і м\'якою ганчіркою.

Разом із цим, придивіться до своїх повсякденних аерозолів та кремів для взуття, якими надаєте йому бажаного кольору. Продавці переконливо радять не використовувати взимку спиртовмісні засоби. Для шкіряних виробів це може стати фатальним, адже спирт висушує і може призвести до зашкарублості, або й взагалі до деформації черевиків. Бажана альтернатива – засоби на основі воску чи норкового масла.

Якщо ж ви не подбали заздалегідь про обробку, а вже стигли прогулятися беззахисними черевичками, порятунок ускладниться. Пори шкіри уже забилися пилом, брудом і тією ж сіллю. Але варіанти є і тут, як завжди, в нагоді стануть народні методи. По-перше, не спішіть «підсолені» черевики заливати водою з милом, цим ризикуєте тільки нашкодити. Знаючі люди дають пораду після прогулянки ретельно протерти взуття вологою ганчіркою, після чого рослинною олією змастити просолені місця шкіри. Через деякий час, коли олія увібралась, так само ретельно зітріть її. Можливо, операцію доведеться повторити, допоки повністю не зникне наліт. Потім просушіть чоботи і в завершенні нанесіть на взуття захисний крем на основі воску або жиру.

Що ж стосується взуття з нубука або замші, що постраждало від солі, шансів повернути первозданного вигляду менше, але є. Може допомогти обробка парою – протримати 3-5 хвилин над киплячою водою. Після цього прочистити спеціальною щіткою, не забуваючи про шви, де солі збирається найбільше. Ефективним також вважають змивання розводів теплим розчином із нашатирним спиртом. Відновити ворс замші може допомогти натирання ластиком.

Не менш важливим фактором захисту є те, як ви просушуєте взуття. В жодному разі цього не можна робити на батареї чи інших обігрівачах, або феном! Тільки кімнатна температура. Можна для швидшого виведення вологи напхати газет усередину. І так варто робити щодня, навіть, якщо на вулиці сухо, адже взуття поглинає вологу також і від ваших ніг.

Такі, на перший погляд, заморочливі методи зимового догляду за взуттям, насправді займатимуть не більше десяти хвилин вашого часу. Погодьтесь, це куди краще, аніж сором’язливо ховати свої засолені черевики від сторонніх очей, або ж взагалі навесні нести взуття на смітник.



Переглядів: 5577
Поширень: 0