У ніч із 29 на 30 березня о 03.00 Україна переводить стрілки годинника на літній час, тобто на годину вперед. Економісти запевняють, що це дасть змогу зекономити понад 200 мільйонів гривень. А лікарі кажуть, що "вкрадена" година шкодить здоров’ю.

Практика переходу на літній та зимовий час існує багато років. Його мета – заощадження електроенергії. У світі 76 країн переводять стрілки годинника, а 128 не роблять цього. Наприклад, високотехнологічна Японія не переходить на літній та зимовий час, мотивуючи це тим, що звичайне переведення стрілок годинника грошей не зекономить.

Медики стверджують, що переведення стрілок годинника двічі на рік шкодить людині і є своєрідним пусковим механізмом для хвороб. У цей час кількість серцево-судинних захворювань зростає вдвічі. Погіршення здоров’я відзначають і в дітей.

У багатьох відбуваються розлади сну, загострюються депресії та психічні розлади.

Поради лікарів

Лягати спати на 30-40 хвилин раніше, більше відпочивати та гуляти на свіжому повітрі, споживати свіжі овочі та фрукти. Щоб швидше заснути, прийміть увечері теплий душ, а щоб вранці вчасно прокинутися – контрастний. Варто попити настоянку глоду, щоб через перелаштування на новий часовий режим не стрибав тиск. Також корисно послухати гарну музику, подивитися розважальні передачі й комедії. Дітям бажано утриматися від комп’ютерних ігор і тривалого перегляду телепередач.


Переглядів: 6634
Поширень: 0