Травневі свята для багатьох є гарним приводом вирішити власні, позаробочі справи, або ж просто відпочити, не йдучи при цьому у відпустку. Хтось ці дні проведе під пекельним сонцем на городі, хтось – у затишній компанії друзів на березі річки під шашличок чи уху. Але цього року перед вінничанами постане питання – чи поєднати вихідні, зробивши міні-відпустку на 11 днів, чи все ж вийти 5 травня на роботу і чекати до вихідних? Як правильно обійтись з юридичної точки зору радить голова юридичного департаменту Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Анна Воеводіна:

- Найкращий варіант - узяти частину щорічної відпустки строком на 4 (чи скільки кому завгодно) календарних дні з 5 по 8 травня. У цьому випадку, фактично перебуваючи на канікулах цілих 11 днів, співробітник витрачає тільки 4 дні своєї законної відпустки. А таких в календарному році згідно з ч.1 ст. 6 Закону «Про відпустки», як мінімум, 24.

Якщо Ви хочете зберегти ці 4 дні, можна взяти відпустку за свій рахунок. Але це може дорого обійтись, застерігає юрист. Отримавши зарплату за період, в котрому вам не оплачувались хоча б кілька днів, ви самі переконаєтесь, наскільки «дорого» коштує один ваш робочий день. Тому Анна Воєводіна не радить використовувати цей варіант, навіть якщо ви витратили всю свою оплачувану відпустку. В цьому випадку все одно можете взяти відпустку за рахунок роботодавця авансом - в рахунок майбутньої роботи на благо компанії.


Переглядів: 3779
Поширень: 0