23 червня 2015 року в Україні та інших країнах Східного партнерства країн Шенгенської зони запровадять Візову інформаційну систему (VIS). Це відбувається в контексті світового процесу впровадження ВІС. Система вже працює в 16-ти з 23-х регіонів світу; процес її впровадження почався в жовтні 2011 року. До кінця листопада 2015 року до системи VIS будуть приєднані всі консульства країн-учасниць Шенгенського простору у всьому світі.

Головна зміна для громадян України, починаючи з 23 червня 2015 року, полягає в тому, що всі заявники повинні будуть з\'явитися особисто в консульство, щоб надати свої біометричні дані (відбитки пальців і цифрову фотографію). Це проста і нескладна процедура. Вона стосується зокрема заявок на короткострокові шенгенські візи (з максимальним дозволом на перебування протягом 90 днів з кожних 180 днів).

Для всіх наступних заяв на отримання візи, які будуть подаватися протягом 5 років після цієї процедури, відбитки пальців заявника будуть копіюватися з інформації, яка міститься в системі VIS з попередньої заявки. Іншими словами, відбитки пальців надаються на період у 5 років, і залишаються дійсні для кожної наступної заявки на Шенгенську візу протягом 5-річного періоду (наприклад, заявки на довгострокову багаторазову візу).  

Виключенням є такі категорії осіб:

  • Діти, віком до 12 років
  • Особи, у яких неможливо взяти відбитки пальців;
  • Глави держав і члени урядів (а також члени їхніх офіційних делегацій та їхні подружжя), якщо вони подорожують з офіційними цілями.

На практиці це означає, що ваш перший особистий візит у консульство країни-учасниці Шенгенської зони після 23 червня 2015 року буде трішки довшим. Цей час потрібен для взяття біометричних даних. Всі інші процедури (зокрема візова оплата, аплікаційна форма) залишаються без змін.

Проте необхідність впровадження нової системи може призвести до потенційного ускладнення процесу подачі заявки на візу через його перевантаження. Заявники повинні про це пам\'ятати.

Метою впровадження системи VIS є захист заявників від крадіжки їх ідентичності і запобігання шахрайству з документами та торгівлі візами. Наприклад, взяття відбитків пальців широко використовується в країнах ЄС для того, щоб підняти рівень безпеки різних документів (посвідчення особи, паспорти). Використання біометричних даних для підтвердження ідентичності людини, що має візу, веде до більш точного, швидкого і безпечного прикордонного контролю.

Для отримання Шенгенської візи вінничанам доведеться особисто іти в консульство та здавати відбитки пальців

Відповіді на часті питання(FAQ):

П: Чи залишаються дійсними візи, видані до 23 червня 2015 року?

В: Так, вони залишаються дійсними.

П: Якщо у мене вже є біометричний паспорт, чи я також зобов\'язаний надати свої відбитки пальців?

В: Так, власники біометричних паспортів, які будуть подавати заяву вперше після 23 червня, теж повинні будуть прийти у консульство особисто, щоб подати заяву на отримання короткострокової Шенгенської візи.

Взагалі, існують дві різні непов\'язані між собою системи зберігання біометричних даних. Біометричні паспорти з відбитками пальців власника видаються українськими органами влади. Системою VIS натомість управляє не українська влада, а органи влади країн-учасниць Шенгенської зони, які не мають доступу до даних, що зберігаються на чіпах українських біометричних паспортів.

П: Чи впровадження процедури VIS призведе до підвищення плати за візу?

В: Ні, плата за візу залишиться такою ж, як зараз.

П: Чи ця нова вимога означає, що українські заявники на візу зіткнуться з новими проблемами? Чи не спрямована вона проти українських громадян?

В: Зовсім ні. Ця новація спрямована на підвищення рівня безпеки візового процесу. Відбитки пальців будуть брати тільки в перший раз і ця інформація буде використовуватися протягом 5 років для оформлення наступної візи.

Такі ж вимоги і процедури скоро будуть стосуватися всіх заявників в усьому світі. Ставлення до громадян України є таким же, як і ставлення до всіх громадян по всьому світу.

П: Чи це нововведення означає, що безвізовий режим для українців відкладається?

В: Зовсім ні. Ці два процеси між собою не пов\'язані. Введення біометрики це процес, що відбувається в усьому світі, а лібералізація візового режиму відбувається між ЄС і Україною. Безвізовий режим для громадян України, що мають біометричні паспорти, буде запроваджено, як тільки Україна виконає свої зобов\'язання у процесі інтеграції.

П: Що буде з візовими заявками тих людей, які з різних причин відмовляться надавати відбитки пальців?

В: У випадку відмови надати біометричні дані, ці заявники не отримають Шенгенську візу. Однак є низка категорій громадян, які не повинні надавати свої біометричні дані:

  • Діти, віком до 12 років;
  • Особи, у яких неможливо взяти відбитки пальців;
  • Глави держав і члени урядів (а також члени їхніх офіційних делегацій та їхні подружжя), якщо вони подорожують з офіційними цілями.

П: Чи є додаткові поради для громадян, які подають документи на отримання Шенгенської візи перед введенням VIS?

В: Подорожуючі, які планують подати документи на отримання Шенгенської візи в червні, повинні звернути увагу на те, що за кілька днів до 23 червня консульства країн-членів Шенгенського простору можуть бути зачинені або обмежити прийом документів від заявників, у зв\'язку з проведенням робіт, пов’язаних з установкою нової системи.

Якщо Ви плануєте подорож на кінець червня/початок липня, будь ласка, спробуйте подати документи на кілька тижнів раніше.

Консульства та візові центри повинні будуть провести навчання власного персоналу, впровадити та освоїти нові робочі процедури. Це займе час зазвичай призначений на прийом візових анкет.

П: Якою буде роль візових центрів?

В: Їхня роль залишиться незмінною. Вони будуть допомагати консульствам країн-членів Шенгенського простору, які з ними співпрацюють, на підготовчій стадії прийому візових заяв. Ці центри також будуть оснащені електронними пристроями для збору біометричних даних, які далі будуть відправлятися безпосередньо до консульства відповідної країни Шенгенської зони і зберігатися в базі даних VIS.

П: Чи збережеться можливість подати документи на отримання Шенгенської візи за посередництвом акредитованих туристичних агентств?

В: Після 23 червня заявники повинні будуть прийти особисто в консульство (або візовий центр) для надання своїх біометричних даних. Подальша подача документів на отримання Шенгенської візи в межах 5-ти років може бути здійснена через туристичні агентства.

Біометричні дані не можуть бути зібрані комерційними посередниками (наприклад, туристичними агентствами).

П: Яким чином мої біометричні дані будуть захищені у VIS?

В: Строгі правила щодо захисту персональних даних визначені правовими нормами, пов\'язаними з функціонуванням VIS. Вони також контролюються відповідними національними та європейськими органами влади щодо захисту даних.

Персональні дані заявника зберігаються у VIS протягом максимум 5 років з дати закінчення строку дії виданої візи, або з нової дати завершення строку дії виданої візи, якщо термін її дії був продовжений, або з дати прийняття негативної відповіді відповідними органами влади у справі візової заяви.

Кожна особа має право отримати інформацію про свої дані у VIS від держави-учасника Шенгенського простору, яка внесла ці дані в систему. Кожна особа може вимагати, щоб її неточні дані були виправлені, а дані, зібрані незаконним шляхом, були видалені.

У кожній країні Шенгенської зони державні компетентні органи здійснюють незалежний контроль обробки персональних даних, які внесені в VIS цією країною.

Європейський інспектор із захисту даних здійснює контроль за процесом обробки даних органами управління VIS.

П: Хто матиме доступ до VIS?

В: Безпосередній доступ до даних, які зберігатимуться у VIS, мають органи влади країн-членів Шенгенського простору, які відповідають за видачу віз, прикордонний та імміграційний контроль і процедури надання притулку на території даної країни.

Як правило, дані з VIS не можуть бути передані третім країнам або міжнародним організаціям.

З 1 вересня 2013 року правоохоронні органи країн-членів Шенгенського простору можуть звернутись із запитом про доступ до даних VIS, у відповідності з дуже суворими правовими умовами і виключно з метою попередження, а також розслідування справ пов’язаних з тероризмом та іншими тяжкими кримінальними злочинами. Для цих цілей доступ до VIS має Європол.

П: Де можна отримати більше інформації про VIS?

В: Додаткову інформацію про VIS можна знайти на сайті: http://ec.europa.eu/vis (інформація англійською мовою).

Для довідки:

Візова Інформаційна Система (VIS) – система обміну даними між країнами-учасниками Шенгенського простору щодо короткострокових віз. Головним завданням VIS є полегшення процедури подачі візової заявки, а також швидший та безпечніший прикордонний контроль.

Система обслуговує вже країни Близького Сходу, Африки, Південної та Північної Америки, Австралії, Південно-Східної та Середньої Азії, Західних Балкан та Туреччину.

 



Переглядів: 4429
Поширень: 0