Цьогоріч очікується три штами сезонного грипу «брізбен». Два з них не нові, а от штам В, який досі не проявляв своєї активності, може з\'явитись у новому сезоні. Окрім сезонних різновидів, очікують ще й пандемічний грип. В Україні зареєстровано 2 лабораторно підтверджених випадки захворювання на грип А (H1N1) .

За даними Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій показники захворюваності на грип та ГРВІ трохи зросли і становлять 6,59% (зокрема, серед дітей до 14 років - на 2%). У Вінниці за 9 місяців поточного року загальний рівень захворюваності на грип та ГРВІ менший від аналогічного показника минулого року на 5,7%.

Вірус грипу є досить небезпечним. Його ще називають внутрішньоклітинним паразитом. Він призводить до значної інтоксикації організму. Крім того, можуть бути ускладнення на всі органи і системи організму людини, хоча найбільше ураження зазвичай приходиться на дихальну систему.

«Варто пам\'ятати, що температуру до 380С не потрібно збивати, оскільки саме в цей час виробляється імунний інтерферон, який є першим фактором знищення вірусної інфекції. - Розповідає начальник управління охорони здоров\'я міської ради Тамара Васильчук. - А взагалі, захворювання на грип та ГРВІ краще попередити. Для цього є два способи: вакцинація або ж неспецифічна профілактика, тобто загартовування та насичення організму вітамінами природного походження».

Як правило, специфічна вакцинопрофілактика проводиться за 2-3 місяці до очікуваного початку епідемії. В Україні вже 10 років застосовують достатньо якісні та ефективні західноєвропейські препарати. Єдине протипоказання усім вакцинам - алергія на яєчний білок. Обов\'язкову вакцинацію повинні проходити особи, старші 50 років; дорослі та діти з хронічною бронхолегеневою патологією; лікарі та медсестри закладів охорони здоров\'я.

Інший спосіб профілактики грипу та ГРВІ складається з заходів для підвищення резистентності організму до дії не лише збудників грипу, але й інших ГРВІ. Ефективними є наступні методи профілактики:
  • Повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді;
  • Загартовування організму фізичними вправами та зарядкою;
  • Вживання тонізуючо-модулюючих препаратів, цілеспрямованої імуностимулюючої дії, інформацію про які можна отримати у свого дільничного терапевта.


Переглядів: 3180
Поширень: 0