Передбачалося, що водіїв не штрафуватимуть до 15 січня за непройдений техогляд. Чи змінилося щось?

— Останній день проведення державного техогляду 15 грудня, а вже 16-го інспектори ДАІ мають право складати протоколи і штрафувати водіїв від 355 до 420 гривень. Кількість протоколів необмежена. Тобто якщо водій виїхав без талона техогляду, на нього склали протокол і виписали штраф, а наступного дня він знову виїхав — знову склали протокол. І так, доки не отримає талона техогляду. Дешевше пройти техогляд, бо якщо щодня платити штрафи, можна лишитися без штанів.

Який порядок проходження техогляду?

— Спочатку проводиться діагностика на приватних станціях. Автомобілі перевіряють на спеціальному обладнанні, визначають їхню справність. Якщо машина відповідає технічним нормам, складають протокол. Тоді працівники державтоінспекції проводять перевірку номерних агрегатів, дивляться, чи не значиться автомобіль в угоні, чи не має власник штрафів, чи сплачений податок та на основі протоколу діагностичного огляду видають талон техогляду.

Якщо під час перевірки працівники станції виявили несправність автомобіля, чи можуть її одразу усунути?

— Обов’язково перевіряємо всі станції, як робиться діагностика. Якщо виявляються факти, що вони халатно ставляться до перевірки, підписують протоколи, коли машина несправна, власника станції штрафують на 1700 гривень. Уже склали 20 таких протоколів. Що стосується ремонту автомобілів, то не всі станції мають ремонтні майстерні. Якщо виявляють поломку, працівники станції складають протокол, де зазначають, що саме несправне. Водій звертається до ремонтних майстерень, поломку усувають, і тоді машина проходить техогляд.

Як бути, якщо авто зареєстроване в районі або в іншій області, а водій хоче пройти техогляд у Вінниці?

— Проведення державного техогляду здійснюється тільки за місцем реєстрації автомобіля. Але якщо особа керує транспортним засобом за дорученням і власники перебувають в інших районах чи областях, то вони можуть поставити ці автомобілі на тимчасовий облік в тому районі, де проживають, і там пройти техогляд.

Скільки коштує перевірка?

— Огляд транспортного засобу коштує 12 гривень, талон обійдеться в 22,5 гривні. Ще є транспортний збір, який залежить від об’єму двигуна, моделі, марки автомобіля.

Чи видаватимуть пластикові талони техогляду і скільки вони коштуватимуть?

— Видача пластикових талонів поки поширена в Києві та Київській області, згодом такі будуть по всій Україні. Це уберігає від підробок. Тільки цього місяця вилучили близько 20 підроблених талонів.

Водії, що не встигнуть зробити техогляд до кінця грудня, зможуть пройти його в січні?

— Так, але спочатку на них складуть протокол адмінпорушення, вони платять штраф і тільки тоді зможуть пройти техогляд на загальних підставах.


Переглядів: 3970
Поширень: 0