В зв’язку з наданням віддаленого доступу адміністраторам Прозорих офісів до кількох державних реєстрів, зменшується перелік документів, які необхідно подавати суб’єктам звернення для отримання певних адмінпослуг.

Нещодавно на рівні держави було внесено зміни до ряду діючих законодавчих актів, пов’язаних із відкриттям державних електронних баз даних (реєстрів). Це дало можливість отримання доступу спеціалістам, які надають адмінпослуги, до Єдиного державного реєстру (ЄДР) та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП). За даними департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, на сьогодні прямий віддалений авторизований доступ до ЄДР мають 53 їх працівників, а прямий віддалений доступ до ДРРП отримали 28.

Відповідно до змін в законодавстві адміністратори не повинні вимагати від суб'єктів звернення інформацію та документи, до якої органи влади та місцевого самоврядування мають самостійний доступ, в тому числі шляхом прямого доступу до інформаційних систем або баз даних. Тобто можуть отримати її без участі того, хто звертається за послугою. Тому нещодавно департаментом адміністративних послуг міської ради проведено роботу з перегляду діючих стандартів та процедур надання адмінпослуг, що надаються міською радою та її виконавчими органами. Це стосується і зменшення переліків документів, що додаються до заяви.

«Таким чином переглянуто ряд основних процедур, з якими до міської ради та її виконавчих органів звертаються представники бізнесу, а саме: питання передачі в оренду, продовження дії договорів оренди об'єктів нерухомого майна комунальної власності; передача в оренду, продовження дії договорів оренди, продаж земельних ділянок комунальної власності; укладення договорів земельного сервітуту; надання погоджень на складання землевпорядної документації та її затвердження», - розповідає директор департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради Ірина Копчук.

Тобто в подальшому суб’єкту звернення немає необхідності додавати до заяви/клопотання ряд документів:

  • інформація з ЄДР;
  • інформація про об'єкти нерухомого майна;
  • копії статутних документів;
  • довідки з банків;
  • копія паспорту;
  • витяги з техдокументації про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки;
  • довідки, копії наказів про призначення керівника.

Основні індивідуальні дані (реквізити паспорта, ідентифікаційний код, банківські реквізити, ЄДРПОУ) просто зазначатимуться суб'єктом звернення у заяві. Ідентифікацію суб'єкта звернення під час подання документів здійснюватиме адміністратор, як представник міської ради, та підтверджуватиме відповідність особи та внесених нею даних власним підписом.

Інша інформація отримуватиметься з електронних баз даних або запитуватиметься у інших органах надання адміністративних послуг самостійно без участі суб'єктів звернень. Звісно, за умови надання тими, хто звертається, згоди на обробку та збір інформації про нього, що також зазначатиметься у заяві. Загалом же в цьому випадку надається право вибору: або надати згоду на збір інформації – тоді дані, необхідні та достатні для прийняття і оформлення рішення за зверненням, отримуватимуться адміністраторами без участі заявника; або не надати згоду – тоді інформація отримуватиметься у відповідних органах суб'єктом звернень самостійно та вимагатиметься до заяви під час подання документів.

Нагадаємо, що на Інтернет-сторінці вінницького Прозорого офісу, зареєструвавшись в Персональному кабінеті, є можливість замовлення 25 адміністративних послуг в режимі он-лайн.



Переглядів: 2652
Поширень: 0