Від нападу грабіжника не застрахована жодна людина, але поліцейська статистика свідчить, що найчастіше потерпілими стають літні люди та жінки. Весною кількість пограбувань значно зростає, оскільки для зловмисників полегшується доступ до цінних речей жертв. Лише за три місяці поточного року на Вінниччині скоєно 108 пограбувань, 39 з яких - розкрито.

Грабіжники полюють на мобільні телефони, жіночі сумки, гроші та ювелірні прикраси. Лише дотримання певних правил та застережень, допоможе уникнути небажаної зустрічі з грабіжником та вберегти своє майно.

Зловмисник звертає увагу на зовнішній вигляд своєї майбутньої жертви, тож не демонструйте золоті прикраси, дорогі мобільні телефони та наявність значної суми грошей. Так, нещодавно у Вінниці жертвою вуличного грабіжника стала 68-річна вінничанка. Невідомий зірвав з жінки ювелірну прикрасу та втік.

Оскільки більшість пограбувань стається у вечірній час поліцейські радять не ходити поодинці, уникати погано освітлених вулиць, безлюдних місць, лісопаркових зон і будівельних майданчиків. Якщо Ви пізно повертаєтеся додому, обирайте добре освітлений шлях. Попросіть рідних або знайомих зустріти вас біля зупинки та провести до будинку.

Жінка, яка йде сама в безлюдному місці та погано освітленій вулиці — легка здобич для злочинця. Тому, якщо Ви помітили, що хтось підозрілий йде за Вами, намагайтесь підійти до перехожих та почати з ними розмову. Якщо ж поблизу нікого немає, зайдіть до магазину, кафе, або зверніться до охорони будь-якого підприємства, які трапляються на Вашому шляху. У випадку, коли на вулиці до вас під'їхала машина і водій став поводитися агресивно, кричіть і тікайте в напрямку, протилежному руху автомобіля. Не користуйтеся послугами попутних машин з незнайомими водіями і не погоджуйтеся на пропозицію підвезти. Таким чином зможете уникнути зустрічі з підозрілою особою.

Якщо Ви все ж таки стали жертвою нападу, не соромтесь кликати на допомогу, адже вашим завданням є зробити усе можливе, щоб відлякати злочинця: кричіть, розбийте скло, вдарте по машині, що стоїть поряд, щоб спрацювала сигналізація. Аби привернути увагу сусідів кричіть «Пожежа!». На такий крик вибігають всі.

Коли бачите, що грабунку вам не уникнути і ви не можете чинити опору злочинцеві, віддайте те, що у вас вимагають. При цьому намагайтеся запам’ятати прикмети нападника і негайно повідомте про все в поліцію за номером «102» та очікуйте прибуття поліцейських.

Будьте уважними та обережними, не нехтуйте елементарними правилами особистої безпеки і намагайтеся дотримуватися вищезазначених порад. Таким чином Ви зможете зберегти власне здоров'я і особисті речі та не стати жертвою пограбування.



Переглядів: 6047
Поширень: 0