У Центральній бібліотеці для дітей та юнацтва з вересня відкриються курси чеської мови. Їх організовують департамент культури міської ради та Чеський центр у Києві при Посольстві Чеської Республіки в Україні. Охочі зможуть вивчати чеську з професійними викладачами та носіями мови за двома програмами: для початківців і тих, хто продовжує. Записатися на курси можна з завтрашнього дня за номером телефону 095-005-33-70, або ж завітавши у бібліотеку, її адреса – проспект Космонавтів, 63.

Незабаром європейська освіта стане ще більш доступною для вінничан. З осені у місті стартують курси чеської мови. У рамках курсів проводитимуться освітні та культурні заходи, а також найстараннішим студентам буде доступна мовна практика в Чехії. Окрім цього, учасники курсів зможуть не тільки вивчити мову, а й скласти сертифікований іспит і навчатися у державних університетах Чехії.

Директор Чеського центру у Києві при Посольстві Чеської Республіки в Україні Луція Ржегоржікова зазначила, що протягом півтора років вдалося відкрити курси чеської мови у декількох містах України: Дніпрі, Харкові, Львові. А з вересня курси чеської мови розпочнуться у Вінниці.

«Ми знайшли лектора, носія мови, який приїде до вашого міста викладати чеську мову. Якщо людина вивчить чеську мову на належному рівні, вона зможе скласти іспити в державних університетах у Чехії та навчатися там безкоштовно. Це прекрасна нагода для всіх українців, які хочуть вчитися в Європі у бюджетній системи. Щоб скласти сертифікований іспит не потрібно нікуди їхати, його можна скласти через наш центр. Екзаменатори проїздять до нас двічі на рік і проводять ці іспити. Екзамен складатиметься з чотирьох дисциплін: читання, письмо, спілкування та здатність розуміти мову», – каже Луція Ржегоржікова.

«У групі з чеських курсів буде до 10 людей, заняття проходитимуть два рази на тиждень по півтори години. Вони можуть проходити як зранку, так і в день і ввечері, в залежності від побажань тих, хто навчається. Курси платні, але порівняно з мовними школами ціна низька. За отримані кошти ми проводитимемо різноманітні культурні заходи у місті направлені на поглиблення наших зав’язків. У Центральній бібліотеці для дітей та юнацтва, де проходитимуть курси ми також показуватимемо фільми, будемо поповнювати фонд закладу новими чеськими книгами, що буде корисно для вінничан», – продовжила Луція Ржегоржікова.

«Співпраця з чеським центром у нас розпочалася півтора роки тому, хоча деякі заходи, пов’язані з Чехією, проходили ще раніше. Ми вдячні чеському центру за створення полиці з чеськими книгами у бібліотеці-філії №13, це бібліотека міжкультурного діалогу. А тепер у Центральній бібліотеці для дітей та юнацтва проходитимуть курси чеської мови. Записатися на них можна з завтрашнього дня за номером телефону 095-005-33-70, або ж завітавши у бібліотеку, її адреса –проспект Космонавтів, 63», – каже директор централізованої бібліотечної системи Вінниці Ірина Івасюк.

«Ми запрошуємо всіх охочих до вивчення чеської мови на базі Центральної бібліотеки для дітей та юнацтва. Я думаю, що вінничанам буде досить цікаво відвідувати курси, які організовує чеський центр і Вінницька централізована бібліотечна система за підтримки вінницької міської ради», – зазначив в.о. директора департаменту культури Максим Філанчук.



Переглядів: 3565
Поширень: 0