Як приємно усвідомлювати те, що ми з вами живемо у прогресуючому суспільстві, яке з кожним днем прагне удосконалюватись у всіх сферах. Звичайно, така тенденція не оминає правосуддя, адже з кожним днем суди стають все ближчими і відкритішими до суспільства. Сьогодні майже кожен громадянин нашої країни, який був учасником судового процесу чітко підтвердить той факт, що суди лише удосконалюються у своїй роботі. Так, до головних інноваційних досягнень останніх двох років можна сміливо зарахувати такі нововведення, як проведення судових засідань у режимі відеоконференції, електронна доступність та надсилання повісток викликів до суду SMS-повідомленнями. Оскільки сьогодні більшість з нас уже не уявляє своє життя без стільникового зв’язку, то досить доречною ідеєю було запровадження послуги надсилання учасникам судового процесу текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень. Не винятком став і Вінницький апеляційний адміністративний суд, який одним із перших серед судів України запровадив вказану послугу 2013 році.

SMS-повідомлення це - судові повістки про виклик до суду, які надсилаються судом учаснику судового процесу у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону. Текст судової повістки може бути надісланий судом учаснику SMS-повідомленням лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогоюSMS-повідомлення. Така заявка оформляється безпосередньо в суді або шляхом роздруковування та заповнення учасником форми, яка розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України. Повістка надсилається учаснику судового процесу на його мобільний телефон, вказаний у тексті заявки. Зміст тексту судової повістки, її облік та відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду.

При цьому SMS-повідомлення від суду надходять до абонентів мобільних операторів (Київстар, МТС, Life) під коротким альфанумеричним ім’ям SUDPOVISTKA (замість номера телефону відправника). Для абонентів CDMA операторів (PEOPLEnet та Інтертелеком) SMS-повідомлення від суду надходять під коротким номером 4116.

Водночас варто зазначити, що SMS-повідомлення є більш ефективним засобом повідомлення осіб про розгляд справи в суді, оскільки для направлення та отримання звичайної повістки необхідно більше часу, що пов’язано з графіком та режимом роботи поштового зв’язку. Сьогодні все більша і більша кількість учасників судового процесу бажають отримувати судові повістки за допомогою SMS-повідомлення, про що свідчать відповідні подані заявки. Так, протягом січня-серпня 2016 року на мобільні номери учасників процесу ВААС направлено 252 «SMS-повістки».

Надсилання SMS-повідомлень - це економія часу та коштів як для суду, так і для людей, а тому така послуга стане чудовою альтернативою «звичайним» повісткам про виклик до суду. 



Переглядів: 2902
Поширень: 0