Здорожчання комунальних послуг, особливо опалення, фактично кожного з нас поставило перед необхідністю скорочення витрат на утримання житла. Варіантів небагато: зменшити споживання до мінімуму (що не завжди можливо), шукати варіанти отримання субсидії (що теж не для всіх варіант і тимчасово) або ж облікувати спожиті ресурси й утеплювати своє помешкання. В ідеалі – весь будинок, разом із сусідами. Яких, щоправда, не завжди ще й переконаєш. Не вірять…

У Вінниці є чимало ОСББ, які провели термомодернізацію своїх будинків, і мешканці яких сплачують в рази менше від жителів таких же будинків, але нетермомодернізованих. Казочки, кажуть вони про можливість витрачати менше на комунальні тарифи…

Ні, це реальність, відповідає їм новий сервіс bldng.info. Команда проекту Bldng.info називає його «інтернет-сервісом контролю витрат на комунальні платежі мешканців багатоквартирних будинків з метою економії ресурсів». Та й сама ідея проекту виникла саме після підняття цін на комунальні послуги. Щоб зрозуміти, як заощадити витрати, потрібно насамперед дізнатися, скільки витрачає ресурсів кожний будинок – і модернізований, і немодернізований, новий і старий. Порівнявши витрати схожих будинків, можна наочно побачити, які саме кроки слід здійснити для економії споживання ресурсів, і як наслідок – зекономити кошти на оплаті комуналки.

Наразі на сайті Bldng.info вже зібрано дані більше чотирьох тисяч будинків у Вінниці, по кожному з яких можна побачити витрати за останні чотири роки - по газу, електроенергії, опаленню, гарячій та холодній воді. Відповідно порівняти і наочно в живих коштах побачити ефект від утеплення будинку та інших енергозберігаючих заходів.

Наразі на сайті Bldng.info вже зібрано дані більше чотирьох тисяч будинків у Вінниці

Реалізовано проект на кошти, які команда виграла у змаганнях  EGAP Challenge. Проект некомерційний і навіть навпаки – перебиває хліб доволі недешевому енергоаудиту. Сервіс bldng.info є його безкоштовною альтернативою енергоаудиту, надаючи всім зацікавленим містянам таргетований комплекс порад щодо енергозбереження під реальні потреби конкретного будинку.

На сайті можна побачити також міську карту споживання енергоресурсів вінничанами та найдорожчі в утриманні будинки, що стане в нагоді, мабуть, і покупцям житла на ринку.

міська карта споживання енергоресурсів вінничанами та найдорожчі в утриманні будинки

Керівник проекту Олександр Вірник каже, що найважче було з’єднати різні бази даних,- ці роботи зайняли серпень і вересень 2016 року.

Зараз доробляємо модуль, який буде автоматично порівнювати схожі будинки, і покаже, за рахунок чого платіжки за комуналку в одному будинку більші, ніж у мешканців такого ж сусіднього будинку, - пояснив Олександр Вірник.

- Тобто ми зможемо сказати, що в будинку №1 є лічильник на тепло, газ і воду, і це дозволяє мешканцям платити значно менше, ніж, наприклад, жителям з будинку №2, де всього цього немає. Також ми зможемо показати, як змінилося споживання ресурсів жителями після утеплення будинку.

порівняння використання ресурсів схожими будинками на сайті BLDNG.info

Варто зазначити, що в зменшенні цифр в платіжках зацікавлені не тільки самі мешканці, а й вся Україна, перед якою стоять пріоритети скорочення споживання енергоресурсів загалом та енергетичної незалежності від Росії зокрема.

Багато вінничан вже знайомі з програмою тих же “теплих” кредитів, які відшкодовуються мешканцям приватних будинків та ОСББ. Очевидно, таких програм більшатиме, зважаючи й на доручення прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана облдержадміністраціям спільно з органами місцевого самоврядування прискорити прийняття місцевих програм співфінансування енергоефективних заходів для населення.

Про це свідчать і дані національного дослідження «Ефективність державної підтримки реалізації енергоефективних заходів», проведеного Держенергоефективності спільно зі Світовим банком і Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а саме: що енергоефективні заходи, які уряд допомагає проводити населенню, дають змогу як мінімум удвічі зменшити плату за житлово-комунальні послуги, підвищують комфорт та вартість житла.

Якщо хоча б для третини містян скорочення своїх витрат і підвищення комфорту в оселях розпочнеться з сервісу Bldng.info, його команда вважатиме свою роботу виконаною недаремно.

Довідково:

EGAP Challenge є спільною ініціативою Державного агентства з питань електронного урядування та Фонду Східна Європа в рамках реалізації Програми EGAP (e-Government for accountability and participation), що фінансується Швейцарською конфедерацією. Метою EGAP Challenge є запровадження нових інструментів електронної демократії, що допоможуть громадянам отримувати нові якісні сервіси, ефективно взаємодіяти та безпосередньо впливати на владу, а владі – досягти нового рівня прозорості та ефективності.



Переглядів: 16726
Поширень: 0