Сумна статистика свідчить - кожного року кількість дорожньо – транспортних пригод за участю водіїв мототранспорту суттєво збільшується. Також збільшується кількість авто пригод з їхньої вини. Скажімо, якщо минулого року за п’ять місяців з їхньої вини сталося 24 ДТП то за цей же період цього року, ця кількість збільшилася майже на 30% і становить 31 ДТП. У 25 з них семеро водіїв загинули, а 23 зазнали травм різного ступеня важкості, що на 40% більше, ніж минулого року.

Як вважає керівництво Державтоінспекції Вінниччини - простота та доступність мопедів та моторолерів і стає причиною багатьох ДТП, учасниками яких є навіть неповнолітні. З огляду на те, що керувати двоколісним транспортом з робочим об’ємом двигуна до 50 куб. см. можна з 16 років і до цього року дозволялося без наявності посвідчення водія, деякі батьки купували його своїм дітям. Нерідко, задовго до виповнення цієї дати.
Починаючи з цього року, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 № 511 „Про внесення змін до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами” введено деякі зміни у вже існуючий Порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами.

Відповідно до цієї постанови:
Керувати мопедами, моторолерами, які мають двигун з робочим об’ємом до 50 куб. сантиметрів можуть бути допущені лише особи, які мають посвідчення водія відповідної категорії – «А1».

Право на керування цими транспортними засобами надається особам, які досягли шістнадцятирічного віку.

Як і раніше, посвідчення водія на право керування транспортним засобом видається особі, яка пройшла медичний огляд а також підготовку або перепідготовку відповідно до встановлених планів і програм в закладі з підготовки водіїв та склала теоретичний і практичний іспити в реєстраційно-екзаменаційному підрозділі Державтоінспекції.

То ж, шановні водії мототранспорту!

З метою наведення порядку на дорогах та недопущення авто пригод, Державтоінспекція Вінниччини перевірятиме у водіїв, які користуються мопедами та моторолерами з двигуном до 50 куб сантиметрів наявність посвідчення водія категорії «А1».

Також, особлива увага буде звертатися на виявлення та припинення грубих порушень ПДР, які скоюють водії мотоциклів та моторолерів тобто, керування в стані алкогольного сп’яніння, створення аварійних ситуацій, порушення правил обгону, перевищення швидкості.

Мототанспорт водіїв - порушників доставлятиметься на арешт майданчики.


Переглядів: 3875
Поширень: 0