Із липня цього року змінили держстандарти на питну воду. Збільшили допустиму норму нітратів у криницях. Раніше межею було 45 мг на літр води. Тепер може бути 50.

Людмила Крутікова: ”Воду, очищену фільтрами, не бажано вживати постійно. Вона вимиває корисні солі з організму”— Криницю треба чистити раз на рік, — каже Людмила Крутікова, 43 роки, завідуюча відділення комунальної гігієни Вінницької міської санепідемстанції.— Бажано, щоб робили це спеціалісти. Обов’язково потрібно викачати воду і вимити стінки колодязя. А ще люди не дотримуються норм із розташування гнійних ям і туалетів. Будують їх поряд із криницею, хоча потрібно будувати не ближче ніж за 20 метрів. Цього року оштрафували 15 осіб, які навмисно побудували туалети біля колодязів сусідів.

Чи шкідливо пити воду з-під крана?

— Не шкідливо. Вона має гарантовану якість. Проходить кілька ступенів очистки, хлорується, дезінфікується. Якщо у воді відчувається запах хлору, її краще відстояти. Двох годин цілком достатньо.

А маленьким дітям можна її давати?

— Дітям найкраще купувати спеціальну бутильовану. У воді з криниць часто є нітрати, а вони дуже шкідливі для немовлят. Щоби перевірити якість води, людина може звернутися в санстанцію. Аналіз допоможе визначити, який фільтр краще ставити. Магнітний фільтр пом’якшить жорстку воду, вугільний — очистить від домішок.

Які хвороби може спричинити вживання неякісної води?

— Виникнуть проблеми зі шлунком, суглобами. Для шлункового тракту шкідливі бактеріологічні забруднення. Для суглобів — жорсткість, тобто наявність у воді солей кальцію і магнію.

Краще пити кип’ячену, відстояну чи відфільтровану воду?

— Найкраще — з артезіанських колодязів. Зараз у Вінниці діє єдиний артезіанський колодязь, у мікрорайоні Поділля. Воду, очищену фільтрами, не бажано вживати постійно, вона вимиває корисні солі з організму. І може призвести до серцево-судинних хвороб. Те саме стосується кип’яченої води. Відстояну пити можна, солі з неї нікуди не діваються, лише осідають.

Моя сім’я п’є звичайну воду з-під крана. Звечора набираю дві 3-літрові банки. Відстоюю, а зранку на ній готую їсти, заварюю чай.


Переглядів: 32578
Поширень: 0