Медики постійно стверджують, що для підтримки імунітету потрібні вітаміни всіх груп, особливо С і В12 (тому потрібно їсти цитрусові), селен (міститься у вівсяній та гречаній крупах), цинк, мідь і марганець (найкраще джерело - горіхи), омега-3 жирні кислоти (ними багата морська риба), залізо (один з головних джерел - м\'ясо), а також бактерицидні фітонциди, які містяться в цибулі та часнику. Коротко кажучи, всі дієтологи і лікарі наполягають на очевидну істину: щоб бути здоровим і бадьорим в період вірусних захворювань, потрібно правильно і збалансовано харчуватися. Адже корисні речовини необхідні організму для побудови кліток імунної системи.

Київський лікар-фітотерапевт Борис Скачко порекомендував п\'ять смачних і корисних рецептів для зміцнення імунітету.

1.Сало з часником та спеціями
Це типово чоловічий рецепт від застуди та грипу, який підійде і жінкам. Втім, від часнику та цибулі можна спокійно відмовитися. Сало необхідно перетерти з різними спеціями на смак: перцем, імбиром, куркумою, фенхелем, хмелі-сунелі і навіть корицею. Таке сало можна намазувати на хліб або крекери, вживати з кашами.
Жир в даному випадку виступає транспортною системою для спецій. Суміш з прянощами потрапляє у лімфатичну систему, минаючи печінку, а це викликає невелике роздратування і підвищує стійкість до вірусів і бактерій. Така собі своєрідна стимуляція імунітету.
Однак слід пам\'ятати, що таким «ліками» не можна захоплюватися: з\'їдати все приготоване сало відразу не варто, оптимальна кількість - 4 чайні ложки протягом дня.

2. Олія зі спеціями
Цей рецепт підходить літнім людям, а також тим, хто стежить за вмістом холестерину в своєму раціоні. У будь-яку рослинну олію першого холодного віджиму треба додати улюблені спеції та залишити зберігатися в скляній пляшці в темряві. До речі, в оливковій олії можна спокійно настоювати сирий імбир та часник. Справа в тому, що це масло нейтралізує часниковий запах. Таку олію корисно додавати в каші, салати, картоплю. Можна випивати 1 чайну ложку вранці перед виходом на роботу.

3. Яйце зі спеціями
Рецепт для дітей, жінок і ласунів. Жовтки (1-2) необхідно відокремити від білків і розтерти з цукром. Коли суміш побіліє і збільшиться в об\'ємі, в неї потрібно додати корицю, сухий імбир, кардамон.
Жовток містить всі необхідні речовини для імунітету, а також вітаміни групи В, Д і Лютень. Є в ньому і необхідні спеціям транспортери-жири. Ласощі за цим рецептом здавна готували дітям під назвою «гоголь-моголь», правда, спецій в нього не додавали. При бажанні курячі яйця можна замінити перепелиними. Але варто пам\'ятати, що, незважаючи на невеликий розмір, перепелині яйця за харчовою цінністю перевершують своїх великих «побратимів», так що кількість жовтків збільшувати не потрібно.

4. Домашнє морозиво
Такі ласощі роблять з тих же жирів - жовтка і вершків. Потрібно просто додати цукор і улюблені спеції. Ну і, природно заморозити в холодильнику.

5. Печені яблука
Ця страва - не тільки смачний, але і корисний десерт. З яблук потрібно вийняти серцевину, а порожнечу заповнити волоськими горіхами, родзинками і курагою. Таким чином організм отримає не тільки порцію цинку, міді і марганцю, а й заліза з магнієм. А останній підтримає і імунітет, і нервову систему. Перед запіканням яблуко обов\'язково потрібно посипати цукром: він перетворить на желе яблучний сік. А желейні пектини - ідеальний сорбент для організму. Ще з яблучної або овочевої макухи після приготування соку можна робити желейні цукерки. Макуху разом з цукром слід залити невеликою кількістю води і варити на повільному вогні 1-1,5 години. Потім рідину вилити у форми або на плоске блюдо, дати застигнути і порізати на шматочки. Желе, яке вийшло - справжній пектиновий Клондайк. Пектин не тільки очищає кишечник, але активізує життєдіяльність корисних бактерій, усуває дисбактеріоз, а це сприяє синтезу самим організмом ендогенних вітамінів і посилення імунітету. Адже захисні сили організму безпосередньо залежать від роботи кишечника.

Наостанок Борис Скачко додає: «Всіма цими ласощами не варто зловживати, адже до їх складу входять жири. Виняток - яблука. А ось спецій в період холодів можна додати більше звичайного».

 


Переглядів: 4891
Поширень: 0