Відповідно до Податкового кодексу, фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків.

Про це йдеться в роз\'ясненні Державної податкової служби України, розміщеному на сайті ДПАУ.

В ПК перевірки, зокрема, щодо питань дотримання порядку здійснення розрахункових та касових операцій, називаються "фактичні перевірки".

Пояснюється, що фактичною є перевірка, яка здійснюється за місцем фактичного проведення платником податку діяльності, розташування господарських чи інших об\'єктів права власності такого платника.

Така перевірка здійснюється податковою службою щодо дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, в тому числі свідоцтв про державну реєстрацію, виробництва та обігу підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин, з працівниками.

"Фактична перевірка може проводитися на підставі рішення керівника органу податкової служби, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представникові під розписку до початку проведення такої перевірки", - йдеться в роз\'ясненні ДПСУ.

Перевірка може здійснюватися, зокрема, за результатами перевірок інших платників податків, за інформацією інших державних органів або органів місцевого самоврядування про виявлення фактів, що свідчать про порушення законодавства щодо виробництва підакцизних товарів або ведення касових операцій, а також про використання праці найманих працівників без належного оформлення таких трудових відносин.

Крім того, фактичні перевірки можуть здійснюватися за письмовим зверненням покупця (споживача) або у разі неподання платником податків у встановлені терміни звітів про використання касового апарату, книг обліку розрахункових операцій та їх подача з нульовими показниками.

У повідомленні йдеться, що фактична перевірка проводиться двома і більше посадовими особами органу ДПСУ у присутності посадових осіб суб\'єкта господарювання або його представника та/або особи, яка фактично здійснює розрахункові операції.

Тривалість фактичних перевірок не повинна перевищувати 10 діб. Продовження терміну такої перевірки здійснюється за рішенням керівника органу ДПСУ не більше ніж на п\'ять діб.

У той же час, згідно з ПК перед початком фактичної перевірки з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій і ведення касових операцій, посадовими особами органів ДПСУ може бути проведена контрольна закупівля. При цьому товари, що були отримані під час такої закупівлі, підлягають поверненню платнику податків у непошкодженому вигляді.

Нагадаємо, Податковий кодекс був прийнятий Верховною радою 2 грудня 2010 року, після чого 3 грудня 2010 підписаний президентом Віктором Януковичем.

Податковий кодекс набув чинності 1 січня 2011 року.


Переглядів: 3604
Поширень: 0