Про сьогоднішню ситуацію із щепленням дітей в Україні, їх наслідки та їх доцільність, про винних і правих знають усі, а не писав про цю проблему лише ледачий (маються на увазі ЗМІ). От і сьогодні розмова піде знову про щеплення. У Вінниці склалася нестандартна, і прямо скажемо, складна ситуація з вакциною проти туберкульозу (БЦЖ). Вакцини ані в пологових будинках, ані в поліклініках просто немає в наявності. Щеплення БЦЖ дитина повинна отримувати на третій день життя. І зважаючи на епідемію туберкульозу в Україні, проблема потребує негайного вирішення.

Розповідає головний педіатр управління охорони здоров\'я Вінницької міської ради Ніна Саєнко:
- Ситуація, що склалася, насправді досить складна. В цьому році дитячі лікувальні заклади вакцини БЦЖ не отримали. Всі замовлення зроблені вчасно. Але препарати в СЕС так і не поступили. Можливо, це пов\'язано із затягнутою процедурою проведення тендеру. На початку цього року в поліклініках були ще залишки вакцини, і якимось чином можна було вийти з положення. Маленьких діток віком до двох місяців можна було прищепити в поліклініці за місцем проживання. За п\'ять місяців поточного року у Вінниці народилося 1679 дітей. Не щеплено вакциною БЦЖ - 723 дитини. З них, по причині відмови батьків - 217. Решта - діти першого року життя. За весь минулий рік не було прищеплено БЦЖ 236 дітей. Всі по причині відмови.
- Зважаючи на сьогоднішнє неоднозначне відношення батьків до щеплення, як можна переконати їх в необхідності цієї процедури?
- Щеплення - надзвичайно важлива процедура. Всі лікарі ставляться до цього дуже відповідально. Я сама була практикуючим лікарем, і завжди дуже скрупульозно обстежувала діток перед щепленням, розпитувала про стан здоров\'я дорослих, що оточують дитя. Прищепити дитину - це не перекласти папір з місця на місце. І якщо у когось із батьків є навіть легке недомагання, дільничний лікар перенесе щеплення. Не кажучи вже про те, що ніхто не буде робити щеплення хворій або необстеженій дитині. Нещодавно була проведена сумісна нарада медиків і освітян щодо ситуації, що склалася навколо проблеми щеплень і реакції Манту. На цій нараді була озвучена інформація про те, що останнім часом з\'явилися випадки захворювання на туберкульоз дітей першого року життя, про те, що трапляються випадки, коли хворіють діти із соціально нормальних, забезпечених родин, і говорилося про необхідність дотримування графіку щеплень і проведення проб Манту. В сьогоднішній досить складній ситуації в країні з туберкульозом відмовлятися від щеплення БЦЖ просто неприпустимо. Щодо ситуації з БЦЖ, можу сказати, що ми декілька разів зв\'язувалися з міністерством охорони здоров\'я, вакцина вже отримана, і найближчим часом буде відповідним чином сертифікована.
- Але треба чекати певний час. Що Ви порадите батькам, як захистити малят від небезпечної хвороби в очікування щеплення?
- Намагатися не перебувати з немовлям в місцях великого скупчення народу. Буває серце кров\'ю обливається, коли бачиш молоду маму з крихітною дитинкою на базарі або в переповненій маршрутці. Поки не зробили щеплення - обмежуйте своє дитя в контактах з дорослими. Родичі і друзі почекають на зустріч з вашою дитиною, доки вона не отримає щеплення. Мийте руки, дотримуйтеся правил гігієни, вчасно проходіть флюорографію, любіть і захищайте своє дитя.

Коментує завідувач епідеміологічним відділом обласної СЕС Степан Томін:
- Впродовж останніх двох місяців в області практично відсутня вакцина для проведення вакцинації і ревакцинації дітей проти туберкульозу. В обласному центрі вакцини немає близько місяця. За повідомленням Мінздраву, ми очікуємо цей препарат через тиждень-два. На початок червня в області був залишок близько 900 доз. Це - майже нічого, оскільки зазвичай в нашій області використовується 6-7 тисяч доз вакцини БЦЖ щомісяця. В Могилів-Подільському і Погребищенському районах певна кількість вакцини була закуплена за кошти місцевих бюджетів.
- Це можливо?
- Це є порушенням бюджетного законодавства, оскільки закупівля вакцини для планових обов\'язкових профілактичних щеплень здійснюється централізовано міністерством охорони здоров\'я за кошти державного бюджету.
- Чому ж виникла така ситуація?
- У поточному році виникла досить проблемна ситуація щодо проведення тендерів, в тому числі, на використання державних коштів на закупівлі окремих препаратів. Ситуація з вакциною АКДП (дифтерія, кашлюк, правець) для проведення вакцинації дітям першого року життя в області теж є непростою, слава Богу, трохи є залишків вакцини. Замовлення до міністерства охорони здоров\'я були подані попередньо в жовтні минулого року, підтверджені в січні поточного року з урахуванням залишків в лікувально-профілактичних закладах. Але в поточному році планових поставок імунобіологічних препаратів проти туберкульозу, дифтерії, кашлюку і правця у нас в області практично не було.
- Чи траплялися раніше такі ситуації?
- Були затримки, проте, не на такий тривалий час. Максимум місяць-два.
- Як Ви, як головний епідеміолог області, оцінюєте такі обставини?
- Ситуація складна. Ми затягуємо вакцинацію. За цей проміжок часу не виключена можливість інфікування маленької дитини. Діти виписуються з пологових будинків без вакцинації. Потрібно вакцинувати немовлят на педіатричних дільницях. До того ж, за таких умов збільшиться втрата препарату, оскільки згуртувати дітей досить складно (розфасовка вакцини БЦЖ - 20 доз).
- Що ж робиться, щоб тримати ситуацію під контролем?
- Санепідслужба і педіатри відслідковують ситуацію в осередках туберкульозу. Щоб новонароджена дитина не попадала в цей осередок, він повинен бути оздоровлений. Небезпека інфікування невакцинованої дитини набагато вища, ніж у дітей, які вчасно пройшли вакцинацію.
- Чи не можуть батьки за власний кошт придбати цю вакцину?
- Це неможливо, її не немає і ніколи не було в аптечній сітці. Перипетії з із закупівлями і тендерними процедурами поставили наших дітей в залежність від адміністративної машини.  Напевно, цю ситуацію можливо і потрібно було б спрогнозувати і вирішувати швидше. Якщо в минулому році у нас були певні перехідні залишки вакцини з 2006 року і не було проблем з імунізацією дітей проти туберкульозу, то в цьому році вже починаючи з березня почали з\'являтися серйозні проблеми.
- Яка ситуація в інших областях?
- Ситуація однакова практично в усіх регіонах. Можливо, в деяких областях було трошки більше резервного запасу.
- Одвічне питання: що робити?
-  Максимум через два тижні вакцина поступить в пологові будинки. За усною інформацією мінздраву, в кінці квітня відбулися тендерні торги. Вакцина наприкінці травня поставлена в Україну. Зараз проходить процедура її реєстрації. Препарат вже є на складах державного підприємства "Укрвакцина", але він не може бути виданий в лікувально-профілактичні заклади, поки не буде зареєстрований. Пришвидшити цю процедуру не можливо. Батьків не цікавить, чому склалася така ситуація, їх цікавить чому дитині вчасно не зроблена вакцинація. Тому медичні працівники теж в певній мірі стали бранцями цієї неприємної ситуації. Сподіваюся, в майбутньому міністерство охорони здоров\'я зробить певні висновки, щоб, можливо, збільшувати закупівлю вакцини на четвертий квартал року, щоб зберігся певний резерв на початок наступного року, бо, зважаючи на недосконалість і не відпрацьованість проведення процедури тендерів, як правило, в січні - березні останнім часом виникають проблеми із своєчасним поступленням препаратів в лікувально-профілактичні установи.
- Що Ви можете сказати з приводу відмов батьків від щеплень, що зважаючи на ситуацию, що склалася в країнї, почастішали останнім часом?
- Люди зараз із насторогою ставляться до всіх без виключення вакцин, але можу сказати, що ми завжди користувалися вакциною БЦЖ російського виробництва, і жодних проблем  з використанням цієї вакцини у нас в області ніколи не виникало. Батьки не розуміють, що відмовлятися від щеплень досить ризиковано. Особливо це стосується таких ненебезпечних інфекцій, як туберкульоз, дифтерія, правець, поліомієліт. Роблячи такий крок, в певних випадках батьки ризикують життям дитини. Проблема туберкульозу надзвичайно серйозна, і захистити дитину іншими методами, ніж вакцинація проти цієї страшної хвороби неможливо. Саме вакцинація - єдиний ефективний засіб убезпечити і захистити дитину від захворювання. Що ж стосується туберкулінової проби (реакції Манту) - на сьогоднішній день єдиний безпечний засіб виявити інфікованих дітей. За минулий рік на території області виявлено 8 дітей з туберкульозом органів дихання. Це - досить високий показник.
- Чи варто очікувати збільшення захворюваності на туберкульоз внаслідок сьогоднішньої ситуації з відсутністю вакцини?
- Не виключається те, що можуть з\'явитися випадки захворюваності у дітей у ранньому віці.     
Отже, дитина приходить в цей світ зовсім беззахисною. І ми, - дорослі, з першого її подиху відповідальні за її здоров\'я, її життя, від нас і тільки від нас великою мірою залежить її подальша доля. І як прикро і гірко, коли найдорожче, що у нас є - діти - потерпають від наших дорослих ігор, від нашої недбалості. Наше майбутнє у наших руках, як не банально це звучить...


Переглядів: 5329
Поширень: 0