Запрошення на вибори мешканцям мають принести не пізніше 10 жовтня

28 жовтня вінниччани обиратимуть депутатів у Верховну раду на 156 виборчих дільницях. При підготовці до голосування міська рада визначила у місті 14 місць для розміщення політичної реклами щоб гаслами й листівками агітатори не заклеювали паркани і стовпи. На площах і транспортних зупинках будуть встановлені спеціальні щити. Звільнити місто від політичного настрою комунальники мають 26 жовтня, прибравши листівки — згідно Закону, наступного дня настане “режим тиші” і агітувати не можна буде.

У місті діятимуть дві окружні виборчі комісії: у Правобережній адміністрації (просп. Космонавтів, 30) і у Лівобережній (50-річчя Перемоги, 7). Отримати усю необхідну інформацію виборці можуть за адресою: 50-річчя Перемоги, 7. каб. 334,337

Традиційно кожні вибори проходять з новим законодавством, не є виключенням і нинішні. Зміни цього разу торкнулися так званих відкріпних талонів. Їх замінили “посвідченнями тимчасової зміни місця голосування”.

- Якщо людина у день виборів перебуватиме у іншій місцевості, то може звернутися у відділ ведення державного реєстру виборців за місцем своєї реєстрації, або місцем перебування з проханням зміни місця голосування. Звернення має бути мотивованим. І виборець отримує посвідчення, дані якого заносять у списки виборців. Воно не дає можливості потрапити двічі у списки. Отримати посвідчення можна не пізніше як за п\'ять днів до дня виборів, - говорить Анатолій Синявський, начальник відділу ведення державного реєстру виборців м. Вінниці. - Днями ми уже видали дві такі довідки. Загалом в Україні наразі їх вже близько 200.

Інше нововведення стосується зміни місця голосування для членів виборчих комісій. Якщо раніше вони голосували на тих місцях, де працювали, тепер кожен з них має написати про це заяву. Якщо ж ні — його автоматично залишать у списку за місцем реєстрації.

На сьогодні з реєстрації у Вінниці знято 4300 осіб, які досі ніде не зареєстровані. За словами спеціалістів, в основному це студенти вузів. До речі, РАЦС до реєстру уже не подає інформації про осіб, яким на момент виборів виповнилося 18 років. Надає дані лише про померлих. Саме тому бажано, щоб люди, яким у період від останніх виборів у 2010-му і до нинішніх виповнилося 18 років, звернулися у відповідні органи.

- Проблема з 18-річними наразі майже вирішена, - зазначає Анатолій Синявський. - Ми написали спеціальну програму для міліції, яка готує для нас подання. Відповідно одержуємо дані про усіх 18-річних. Раніше цього не було, і ми мали великі розриви між показниками померлих і 18-річних. А от кому зараз від 20 до 23 років — існує ймовірність, що їх нам не подавали. Бажано, щоб ця категорія виборців перевірила себе у реєстрі.

Щодо існування наразі у реєстрі нежитлових будинків, фахівці пояснюють це наступним чином:

- Згідно Закону про вибори, державний реєстр веде перелік виборчих дільниць, які теж прописані у системі. Тобто нежитлові приміщення у даному разі — це будівлі, де розташовані виборчі дільниці, - продовжує Анатолій Синявський. - А загалом, якщо міліція подає нам у реєстр виборця, але за його адресою ми не знаходимо відповідну будівлю, то разом з управлінням архітектури і БТІ з\'ясовуємо, чи дійсно існує цей будинок. У разі підтвердження вводимо у реєстр. Інакше - повертаємо матеріали на з\'ясування.

За словами Владислава Теленя, голови правління обласного осередку Комітету виборців України, будь-який виборець у дільничній виборчій комісії може ознайомитися зі списком для голосування.

- У списку можна знайти не тільки себе, а й решту мешканців. Але згідно Закону про захист персональних даних, без відома людини не можна розповсюджувати про неї інформацію. Теоретично людина може дізнатися інформацію про 2,5 тисячі виборців. Тут два Закони протирічать один одному, - зазначає Владислав Телень. - Залишається неврегульованим і питання з медичними довідками для голосування вдома. На даний момент остаточно не визначено, у якій формі має бути ця довідка, з яким підписом і печаткою, хто має видати тощо. В Україні скрізь мають бути однакові вимоги.

До речі, вже зараз громадяни можуть перевірити себе у реєстрі. У списках — коли їх передадуть на виборчі дільниці, тобто за 20 днів, і не пізніше за п\'ять днів до дня голосування.

Якщо людина не знайде себе у списку, то має написати заяву, після чого буде внесена у реєстр. Це займе буквально кілька хвилин, - говорить Анатолій Синявський.

Потрапити у список можна також через суд - якщо з певних причин людина звернеться за уточненням пізніше, ніж за п\'ять днів до виборів.

Якщо раніше списки передавалися спочатку в окружну, і лише після того - на дільничну комісію, тепер їх одразу доставлятимуть у виборчі комісії. Запрошення для голосування на дільницях не заповнюватимуть вручну, як раніше — вони будуть надруковані з прізвищем виборця і його адресою. Повідомлення мають вручити громадянам за 18 днів до голосування.

Ще одна виборча новація — встановлення на дільницях веб-камер. ЦВК уже визначив технічні вимоги до апаратури. На черзі — її закупівля і монтаж. На одну дільницю розрахована одна камера.

Довідка:

Визначені місця для розміщення політичної реклами:
Площа Героїв Сталінграда, Площа Перемоги, Меморіал визволення по вул. Київській, Східний автовокзал, Муніципальний ринок (трамвайна зупинка), перехрестя Нечая/Щорса, лікарня № 3 по вул. Маяковського, автобусна зупинка вул. Блюхера, Площа Гагаріна (біля входу у Центральний парк), перехрестя Келецька/Юності, площа ринку “Урожай”, трамвайна зупинка “Студентська” на Хм. Шосе, тролейбусна зупинка біля військового санаторію, перехрестя Арабея/Хм. Шосе.



Переглядів: 4954
Поширень: 0