Попри звинувачення у «заграванні» з майбутніми виборцями, уряд дотримується взятих на себе зобов\'язань щодо виконання соціальних ініціатив Президента. Паралельно впроваджуються економічні реформи, зиск від яких держава отримає найближчим часом. На тлі зростання дохідної частини бюджету у 2012 році, перерозподіл коштів дозволив збільшити видатки на виплату компенсацій по знеціненим «сбербанківським» вкладам, пенсій, допомоги та решти соціальних проектів.

Перебуваючи 2 жовтня у Вінниці віце-прем\'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко наголосив на тому, що три закони, підписані напередодні Президентом, є «зеленим світлом» для залучення в України інвестицій, створення нових робочих місць та вирішення проблеми працевлаштування.

За словами віце-прем\'єра, більшість «березневих» соціальних ініціатив Президента, за які відповідає Міністерство соціальної політики, вже виконані. «Коли наш Уряд прийшов до влади, ми мали велике бажання швидко змінити ситуацію в соціальній сфері, але це було неможливо зробити через ті проблеми, які залишили нам попередники. Подолати 15% дефіциту бюджету - а це означає, що країна майже банкрут - не так легко… Цю дірку потрібно було чимось залатати, а потім уже думати, як збільшувати виплати», - пояснює Сергій Тігіпко. Він уточнює, що «ініціативи у соціальній сфері - це безпрецедентний крок» і раніше жоден уряд не спромігся його зробити. За останні 20 років таких масштабних соціальних програм Україна не знала.

- Зараз наші думки про 2013-2014 роки - як нам добитися ще більшого економічного зростання, щоб іще більше допомогти пенсіонерам, інвалідам, дітям -

Сергій Леонідович також додав, що всі соціальні ініціативи виконані на 100% та не обмежаться лише 2012 роком. «Я зараз бачу, що рішення спрямувати кошти в соціальний сектор було правильним, люди вдячні за підвищені пенсії, інші виплати. Зараз наші думки про 2013-2014 роки - як нам добитися ще більшого економічного зростання, щоб іще більше допомогти пенсіонерам, інвалідам, дітям», - підсумував урядовець. Фактично останні три закони, які затверджені головою держави, направлені на підвищення соціальних стандартів найближчого майбутнього.

«Таке підприємство, як «Аграна Фрут» у Вінниці, є взірцем, - зазначив Сергій Леонідович підчас перебуванні на заводі. - Свого часу в виробництво інвестовано біля 100 млн. євро, а зараз потужності дозволяють забезпечувати продукцією не тільки внутрішній ринок, але й експортувати її до сусідніх країн. Нам потрібні такі підприємства, потрібні інвестиції, а справа держави - створити найпривабливіші умови. Щоб інвестор, оцінюючи їх, вкладав кошти не в Європі чи будь-де, а саме в Україні. Зараз погіршуються зовнішні умови, і інвестори сьогодні мають вибирати, де вкладати кошти. Без зайвих стимулів не обійтися».

Дати неупереджену оцінку низки економічних ініціатив мають саме інвестори. Їм пропонують перелік пільг, які ще ніколи не застосовувалися в Україні, хоча різні поважні інституції з десяток років пропонували державі рухатися саме в цьому напрямку. Якщо всі попередні уряди лише зважували «за» та «проти», сьогоднішня влада чудово розуміє, що жодні обіцянки підвищення рівня життя громадян не можливі без створення нових робочих місць та розвитку виробництва.

У Вінниці Сергій Тігіпко наголошував, що в державі вже створено законодавче підґрунтя для потужного економічного ривку. Тим, хто інвестує від 500 тисяч євро, і створить при цьому щонайменше 25 робочих місць, держава гарантуватиме доволі суттєві пільги. По-перше, інвестор на протязі 5 років не сплачуватиме податок на прибуток, а після закінчення цього строку на протязі наступних 5 років має відраховувати до бюджету лише 50% діючої ставки податку. По-друге, все обладнання, яке він закуповує за кордоном і яке не виробляється в Україні, звільнюється від мита. Більше того, підприємство отримує вексель на 60-денну відстрочку від сплати ПДВ на імпортне устаткування. Далі, інвестору «прискорюють» термін амортизація обладнання, щоб пришвидшити списання на витрати те, що вже встановлене та згодом може вважатися морально застарілим. Таким чином держава «штовхає» підприємства вкладати кошти у нові потужності.

- Держава «штовхає» підприємства вкладати кошти у нові потужності -

«Ці закони - доповнення до тих кроків, які вже зроблені. Я маю на увазі, ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД, про індустріальні парки, які почали створюватися. Безпрецедентні рішення забезпечуватимуться контролем з боку держави. Ніхто не має право отримати пільг на суму, більшу за грошовий еквівалент інвестиції. Кожний інвестпроект має бути погоджений на засіданні Кабміну. Цим досягнемо прозорості та унеможливимо зловживання», - запевняє віце-прем\'єр.

З 1 січня 2013 року вступає в силу «Закон про занятість». За словами С. Тігіпка, вже сьогодні можна казати, про його наслідки… Він дає можливість легалізувати «тіньові» робочі місця, а їх в Україні щонайменше 4,5 мільйони. Люди працюють, але за них не сплачують єдиний соціальний внесок. Тобто з настанням пенсійного віку, він не матиме право на пристойне державне забезпечення. Беззаперечно цей закон сприятиме працевлаштуванню молоді. На протязі року роботодавець не сплачує єдиний соціальний внесок на протязі року, коли бере молоду людину на перше робоче місце, коли працевлаштовує матір із дитям, молодшим 6 років, а також людину старшу за 50 років.

«Якщо ми швидко проведемо легалізацію, і пільги спрацюють, отримаємо значний економічний ефект. Якщо побачимо, що загальна сума єдиного соціального внеску в 2013 році перевищить показники цього року, з\'являться підстави для зменшення розміру цього «податку». Звісно на 5-6% він вищій, ніж у Західній Європі», - зазначив С. Тігіпко.

Чому ці кроки пропонуються поступово? Урядовець пояснює, що «одночасно легалізувати робочі місця та зменшити внесок занадто ризиковано». Перш за все, рахуючи мільйони пенсіонерів. Вони кожний місяць чекають пенсій, отримають її без затримки, і так має буди і надалі, тому зміни впроваджуються виважено та логічно.



Переглядів: 4257
Поширень: 0