Традиційна система навчання членів виборчих комісій у вигляді лекцій і тренінгів охоплює порівняно невелику аудиторію, і є занадто затратною. В Україні кількість членів ДВК на різних виборах варіюється від 350 тисяч до 800 тисяч, Аби забезпечити їхнє навчання у традиційний спосіб ЦВК мала б одночасно взяти на роботу 2 тисячі тренерів, оформити на них всі документи та відрядження до кожного райцентру. Обсяг організаційного навантаження такий, що вирішити це питання централізовано практично неможливо. Саме тому уже сьогодні розпочато впровадження дистанційої системи навчання членів територіальних та дільничих комісій.

он-лайн навчання членів виборчих комісій

Система он-лайн навчання членів виборчих комісій розроблена та запроваджується координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Центральною виборчою комісією, в рамках проекту “Розбудова спроможності в проведенні навчання у виборчому процесі та підвищення обізнаності виборців”.

На презентацію системи були запрошені досвідчені члени територіальних виборчих комісій, керівники місцевих осередків політичних партій, представники громадських організацій, засобів масової інформації, а також експерти з питань виборів.

он-лайн навчання членів виборчих комісій

Презентували систему радник з виборів та урядування Координатора проектів ОБСЄ в Україні Євген Побережний та представник секретаріату Центральної виборчої комісії Сергій Ружанський.

Зазначений он-лайн ресурс (його робоча назва “Виборком”) створено з метою надати усім хто забезпечує виборчий процес, або просто цікавиться виборами, можливість пройти навчання, необхідне для успішного виконання обов‘язків члена виборчої комісії.

Система складається з модуля дистанційного навчання, бібліотеки (бази знань), банку текстових запитань, бази даних користувачів та аналітичних інструментів.

За словами радника з виборів та урядування Координатора проектів ОБСЄ в Україні, перевагами такої системи є те, що вона дозволяє ЦВК за мінімальних організаційних і матеріальних витрат охопити максимальну аудиторію, контролювати зміст навчальних матеріалів та якість навчання, застосовувати індивідуальний та груповий підхід до навчання, робити статистичний аналіз проблемних питань, підтримувати зворотній зв’язок із користувачами, систематизувати інформацію про дійсних та потенційних членів комісій для формування бази даних кадрового резерву.

Складовою Системи є бібліотека, в якій можна знайти різноманітні документи та інформацію щодо проведення виборів, зокрема: законодавство та підзаконні акти, методичні посібники, затверджені ЦВК форми виборчих документів і зразки їх правильного заповнення, а також питання-відповіді.

Система має великий запас гнучкості і може використовуватись як для навчання членів виборчих комісій, так і для підвищення рівня знань та інформування інших учасників виборчого процесу. Також вона розширює можливості для проведення навчання не лише Центральною виборчою комісією, але й іншими суб‘єктами виборчого процесу і може бути використана як допоміжний інструмент при проведенні очного навчання.

он-лайн навчання членів виборчих комісій

За словами Євгена Побережного: «Така система навчання має й недоліки. По-перше, неповне охоплення аудиторії, але й інші підходи не дають повного її охоплення. По-друге, відсутність фактора присутності тренера в аудиторії, адже багато залежить від того, на скільки людина зацікавлена у проходженні такого навчання. По-третє, необхідність авторизації користувачів при діях, що можуть мати юридичні наслідки. Але в порівнянні з існуючими недоліками, на нашу думку, переваг у он-лайн навчання набагато більше».

Контроль за наповненням системи та доступом користувачів буде здійснювати ЦВК. Система розроблена з перспективою використання на майбутніх виборах.

Під час презентації Євген Побережний ознайомив учасників заходу із структурою та можливостями системи, та навів приклад можливого тестування членів комісій та принципи оцінювання.

Передача системи від розробників до ЦВК запланована на червень 2013 р. Протягом травня – липня 2013 р., за організаційного сприяння ВГО «Комітет виборців України», в рамках Проекту проходять регіональні презентації системи у 26 містах України.

В повній мірі користуватися системою он-лайн навчання членів виборчих комісій, учасники виборчого процесу зможуть уже восени 2013 р.


Переглядів: 4887
Поширень: 0