«Розбудова європейської демократичної України не можлива без участі кримськотатарського народу», - наголосила керівник об\'єднаного Київського виборчого штабу кандидата в Президенти Петра Порошенка народний депутат Ірина Геращенко під час виступув Києвіна мітингу «Єдина країна: Крим –Україна», приуроченому до 70 річчя депортації кримськотатарського народу.

«Кримськотатарський народ є значним фактором у побудові незалежної України і ми шануємо його внесок у розвиток демократії», - підкреслила депутат.

І.Геращенко нагадала, що за ініціативи народного депутата України Петра Порошенка парламентом прийнята Постанова про «Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави», в якій визначається статус кримськотатарського народу як корінного і зазначила, що нова влада разом зі світовою спільнотою робитиме все для захисту кримських татар від окупаційного режиму.

І.Геращенко відзначила схожість історії двох народів. «Ми розуміємо одне одного, бо українці пережили геноцид сталінського режиму - голодомор, кримські татари – депортацію. Тому ми усвідомлюємо ті виклики і ризики, які сьогодні стоять перед нашою Україною. Новий кремлівський диктатор знову намагається знищити нашу незалежність. Ми разом будемо цьому протистояти аби не допустити нової депортації і геноциду кримських татар»,- наголосила Івона.

«Це ганьба, що кримським татарам, вперше за 23-и роки не дають вшанувати пам’ять депортованих в день скорботи і боротьби за права народу », - наголосила депутат. Вона від імені П. Порошенка та інших членів його команди висловила слова солідарності з кримськотатарським народом і взяла участь в передачі найбільшого кримськотатарського прапора до Криму.

І.Геращенко також від імені кандидата в Президенти П.Порошенка подякувала лідеру кримських татар МустафіДжемілєву за його принципову позицію та за внесок у розвиток демократії. «Зараз в Україні не вистачає моральних авторитетів. Мустафа - є взірцем політики і морального авторитета для кожного з нас», - наголосила І.Геращенко.

18 травня у Києві біля пам’ятника Т.Шевченка відбулася акція до 70-річчя депортації корінного кримськотатарського народу «Єдина країна – Крим Україна»,в якому взяли участь студенти, народні депутати України та громадські діячі.

По завершені акції на знак солідарності з корінним народом півострова був переданий найбільший прапор до Криму.



Переглядів: 3481
Поширень: 0