Перед українським суспільством вкотре постало завдання: обрати свою владу. В тому, що вона має бути ефективна, демократична й чесна, впевнені всі. Втім, вже понад два десятиліття, прагнучи цього, ми маємо або ідейних, але недосвідчених законодавців, або авторитарних і непатріотичних, або амбіційних і безвольних, або просто – глитаїв. Сьогодні на сплеску народної гідності формується нова влада. Саме тепер приймати закони оновленої держави мають ефективні фахівці, демократичні політики й чесні громадяни. Як виборцям розпізнати в тисячній армії кандидатів на депутатські крісла тих, хто відповідатиме цим запитам?

Формування партійних списків відбувається за різними критеріями. Але переважно це – воля партійних босів і представників великого бізнесу, гаманець кандидата чи родинні зв’язки. У світі вже давно існують прогресивні політичні технології, які дозволяють народу обрати владу, що захищатиме його інтереси.

Так, у США набув популярності так званий праймеріз (попереднє голосування). Попередній відбір кандидатів, їхня відкрита і прозора конкуренція - формують довіру виборців до виборчого списку партії. Попередні вибори проводять також у Великобританії, Ізраїлі, Іспанії, Італії, Франції.

Крім того, делегати партійних з’їздів, на яких затверджуються виборчі списки, могли б проголосувати за місця регіональних кандидатів в них: за кількістю голосів – місце в списку.

За фактично два тижні до дострокових парламентських виборів ми можемо лише проаналізувати якісний склад списків окремих партій, які за соціологічними даними, мають найбільші шанси потрапити до парламенту.

Основа нашого дослідження – чіткі критерії: показник оновлення списку, показник професіоналізму (наскільки кандидати готові до законотворчої роботи), гендерний показник (співвідношення жінок і чоловіків у списку), адже рівні права жінок і чоловіків – одна з ключових європейських цінностей.

Ми проаналізуємо і порівняємо перші 50 прізвищ списків.

ВО «Батьківщина»

Список Батьківщини оновлений на 24 %: в першій півсотні – лише 12 нових прізвищ і 38 добре відомих народних депутатів або голів обласних організацій партії, «засвічених» у засобах масової інформації. Водночас, у списку першої півсотні «сердечних» усього два юристи й один економіст, які практикують за фахом, однак аж 13 бізнесменів і 29 політиків. А це вже свідчить про низький «показник професійності» списку, якщо, звісно, не вважати, що у Верховній Раді мають бути суціль одні політики та партійні функціонери.

Професійних військових, за винятком першого номера списку – Надії Савченко, у Батьківщини більше немає. Громадських активістів, зважаючи на громадянську активність суспільства сьогодні, у списку Батьківщини теж не густо – їх лише троє.

Щодо гендерного балансу. Незважаючи на жінку-лідера, в першій півсотні кандидатів списку «Батьківщини» зареєстровано лише 7 кандидаток, тобто 14 %. Це найнижчий показник серед партій, що проходять п’ятивідсотковий бар’єр.

Партія «Народний фронт»

18 кандидатів серед першої півсотні списку Народного фронту Арсенія Яценюка – нові обличчя. Це 36 %. Решта 64 % – відомі міністри, інші члени уряду та політики, яких давно й добре знає країна. За показником наявності високих чиновників список Народного фронту відповідає критеріям класичної партії влади. Але те, що на півсотню прізвищ майбутніх депутатів від Народного фронту є лише по одному юристу та економісту, свідчить про досить низький рівень за «показником професійності» як для роботи законодавця-парламентаря.

Шансу на більшу відкритість в роботі майбутньої фракції додає присутність у списку Народного фронту аж чотирьох журналістів і шістьох громадських активістів.

Серед півсотні кандидатів від Народного фронту – дев’ять жінок. Цей показник не дотягує навіть до чверті прохідної частини списку і становить лише 18 %.

Блок Петра Порошенка

У першій півсотні кандидатів Блоку Петра Порошенка 20 – це нові обличчя. Можемо говорити про високий «показник оновлення». Адже це – 40 %. Більше, ніж у «Батьківщині» й у Народному Фронті. Однак це менше, ніж у Громадянській позиції Гриценка або Самопомочі –  партій, які перед виборами майже не мали структури. Остання згідно оприлюднених нещодавно даних соціологічних досліджень не долає прохідний бар’єр.

Натомість найвищим у президентській партії є «показник професійності» – юристи й економісти складають у першій півсотні аж 24 %.

Найчисельніша група кандидатів у Блоці Петра Порошенка, як і в інших його конкурентів, – політики, яких 48 %. А от з бізнесменів у першій півсотні Блоку Петра Порошенка, на відміну від інших партій, балотується лише один кандидат.

Блок Петра Порошенка має більшу «квоту Майдану» у порівнянні з «Батьківщиною» та Народним фронтом. Революційні події привели до Петра Порошенка більше, ніж до інших нових облич: 7 журналістів, 6 громадських активістів та 1 військового. Це означатиме найбільшу прозорість роботи його фракції у Верховній Раді та високий ступінь довіри до Президента з боку лідерів громадських рухів та журналістської спільноти.

Мабуть, символічно, що жінок у першій півсотні Блоку Петра Порошенка теж 24 % – кількість, рівна «показнику професійності». І це теж більше, ніж в інших партій.

Списки партій та мажоритарних кандидатів можна знайти на сайті Центральної виборчої комісії. Не полінуйтеся проаналізувати їх самостійно – щоб ухвалити продумане рішення і нарешті використати шанс на оновлення влади і країни.



Переглядів: 3157
Поширень: 0