З вересня 2014 р. Вінницька ГО «Паросток» реалізовує соціальний проект «Рівні можливості у парламентських виборах 2014 р.». Проект реалізовується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

На сьогоднішній день на Вінниччині проживає більше ніж 10937 осіб з інвалідністю та більше ніж 2000 осіб, які живуть з ВІЛ/СНІДом, із них майже 120 осіб має статус інваліда.

«Рівні можливості у парламентських виборах 2014 р.» - крок у майбутнє

Повноті народного волевиявлення людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІД під час виборчого процесу заважає ряд проблем, які держава може вирішити, але не звертає на них належної уваги. Це - проблема безініціативності та низької активності людей з інвалідністю; проблема відсутності знань своїх виборчих прав та механізмів їх реалізації; проблема відсутності умов доступності до виборчих дільниць, тощо.

«Рівні можливості у парламентських виборах 2014 р.» - крок у майбутнє

Саме тому робота в рамках проекту спрямована на посилення мотивації людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, сприянню тим самим запобіганню правопорушень щодо можливого використання їхніх голосів, сприянню створення умов для голосування на виборчих дільницях людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, а також налаштуванні громади Вінниччини на толерантне ставлення та розуміння проблем вищезгаданих категорій і всіляке сприяння їхньому волевиявленню у парламентських виборах 2014 року.

Під час реалізації проекту ГО «Паросток» проводить інформаційну компанію по підвищенню правової обізнаності людей з інвалідністю в сфері їх виборчих прав у м. Вінниці та районах Вінницької області.

Протягом жовтня 2014 р. вже було проведено дев’ять правових тренінгів«Твій голос важливий» для людей з різними видами інвалідності та членів їхніх родин у районах Вінницької області (м. Бар, м. Жмеринка, м. Іллінці, м. Калинівка, м. Липовець, м. Муровані-Курилівці, м. Немирів, м. Погребище, м. Тульчин).Тренінги були направлені на підняття громадської позиції вищезазначених категорій населення.

«Рівні можливості у парламентських виборах 2014 р.» - крок у майбутнє

20 жовтня 2014р. планується проведення правового тренінгу для людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом на базі Вінницького центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

Також у жовтні 2014р. відбудеться інформаційна зустрічлюдей з інвалідністю з кандидатами у депутати ВР України тапредставниками дільничних виборчих комісій.

Протягом вересня-жовтня 2014 р. ГО «Паросток» спільно з фахівцями та волонтерами Вінницької обласної Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» та ВГО «Рада Вінниччини» здійснювали моніторинг архітектурної доступності виборчих дільниць для людей з інвалідністю у місті Вінниці та 9 районних центрів Вінницької області, а саме: м. Бар, м. Жмеринка, м. Іллінці, м. Калинівка, м. Липовець, м. Муровані-Курилівці, м. Немирів, м. Погребище, м. Тульчин. Моніторинг показав, що більшість виборчих дільниць м. Вінниця просто фізично не доступні для людей з порушенням опорно-рухового апарату. Найгіршою виявилася ситуація у районних центрах Вінницької області: більшість дільниць розташовано на других поверхах, де існує величезна кількість сходів, самостійно подолати які людина з порушенням опорно-рухового апарату ніколи не зможе. Майже у всіх виборчих дільницях відсутні пандуси, відсутні поруччя біля входу, туалетні кімнати виявилися зовсім не пристосованими для людей з інвалідністю, тощо. Прикрим виявилося спілкування з членами виборчих дільниць, які не усвідомлюють необхідності голосування людей з інвалідністю саме на виборчих дільницях, і не бачать в цьому проблеми, тим самим принижуючи гідність та право людей з обмеженими можливостями. Саме держава обмежує можливості людей з інвалідністю, залишаючи їх на узбіччі усіх процесів, які відбуваються в державі.

«Рівні можливості у парламентських виборах 2014 р.» - крок у майбутнє

У день виборів, 26 жовтня 2014р., ГО «Паросток» за допомогою волонтерів організує транспортну доставку людей з інвалідністю на виборчі дільниці, тим самим забезпечить можливість людям з інвалідністю проголосувати на виборчих дільницях.

З вересня 2014 р. розпочала роботу інформаційно-консультативна «гаряча телефонна лінія», яка надає консультації з юридичних та соціальних питань людям з інвалідністю щодо виборчого процесу. Також консультації надаються в офісному приміщенні ГО «Паросток», яке знаходиться за адресою: м. Вінниця, площа Перемоги, 51. Попередній запис відбувається за телефоном 0674828316.

ГО «Паросток» сподівається на те, що незабаром відбудеться зміна ставлення чиновників та громади Вінниччини до проблем людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, будуть враховані особливості даних категорій населення, а згодом ми все ж таки побудуємо суспільство рівних можливостей, як у всіх цивілізованих країнах!


Переглядів: 3253
Поширень: 0