Редакція газети «Місто» отримала цікавий лист з пропозицією розмістити матеріал про Руслана Демчака,  який наразі балотується у народні депутати по 18-му округу від Блоку Петра Порошенка. До тексту примітка - «Интересует оперативное размещение статьи. Текст прикреплен к письму. Пожалуйста, ознакомьтесь и сообщите Ваш ответ. В связи с агрессивным характером материала готова обсуждать стоимость размещения». Відправник листа – піар-агенція, яку в результаті пошуку через Інтернет знайти так і не вдалося.

Редакції Вінниччини отримали лист "чорнухи" про Руслана Демчака

«Агресивним» отриманий текст можна назвати хіба що для коректності, по суті – це відверта «чорнуха», яка уже вкотре ллється на українських виборах. Хто ллє? Чомусь саме за тиждень до дня виборів на кандитата від Блоку Петра Порошенка вирішили викинути список звинувачень без жодних доказів. Очевидно, автори сподіваються, що виборець не буде шукати другу точку зору, а легко візьме на віру огульні звинувачення, а сам кандидат – не встигне виправдатися. Класична технологія «Чорного піару» в останній передвиборчий тиждень.

Сам Руслан Демчак – уже вдруге стає об’єктом для нападок. У 2012-му він балотувався по тому ж 18-му округу, як і зараз, був конкурентом кандидата саме від Партії Регіонів. Тоді просто від час виборів проти Демчака була розпочата кримінальна справа, у серпні у Вінницькій області його затримали, він опинився у Київському СІЗО. Вийти з-під варти до закінчення виборів Руслану Демчаку тоді так не вдалося. Суд продовжив час його утримання під вартою спершу до закінчення виборів, а потім аж до 30 грудня 2012.

Тепер ту порушену за режиму Януковича та недоведену у суді історію кандидата прикрасили сучасними фарбами, не наводячи жодних доказів. До слова, у 2012-му за два тижні до затримання Руслана Демчака ЦВК реєструє як кандидата-самовисуванця у депутати по 18-му округу його однофамільця – Андрія Демчака, підприємця з Кіровоградської області. Щоправда, наскільки самовисуванцем той був, велике запитання, бо за нашою інформацією програма і деякі матеріали про однофамільця готувались… в штабі Партії регіонів.

Редакції Вінниччини отримали лист "чорнухи" про Руслана Демчака

Між тим, як з’ясувала наша редакція, не одного Руслана Демчака на цих виборах спробували затаврувати. Подібні матеріали були розіслані й в інші редакції. Один з них – про Івана Мельничука, який балотується по 14-му виборчому округу. Балотується Мельничук, як і Руслан Демчак, від Блоку Петра Порошенка. Дивний збіг з однаковим почерком.

Між тим, за законом кандидати мають право агітувати як «за», так і «проти». І будь-який кандидат може звернутися до виборців і сказати: не голосуйте за такого чи іншого кандидата чи мого опонента, і навести свої аргументи, чому він так каже. Це було б чесно і, що не менш важливо, законно. Але в такому разі матеріал має вийти з позначкою «політична агітація» і відповідно має проплачуватись з виборчого фонду. Більше того, за законом у відносинах ЗМІ і кандидатів у депутати взагалі виключається участь рекламних чи піар-агенцій як посередників. Як мовиться, третій зайвий. Причина все та ж – вимога оплачувати політичну агітацію з рахунку на рахунок, кандидата і редакції. І цього не можуть не знати у штабах кандидатів. Тож якщо вони звертаються до піар-агенцій щодо поширення передвиборчих матеріалів мають розуміти, що готові порушити закон. До слова, роботою через агенції-посередників на цих виборах уже відзначились «Опозиційний блок» і екс-голова Нацбанку та перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. Однак розміщення у такий спосіб матеріалів має свої «плюси» для замовника. Платити за таку агітацію чи антиагіатацію можна чорним налом, а замовник залишається або ж невідомим, або у тіні, тож і кінці у воду. Наскільки редакції готові друкувати і розміщувати такі статті – питання їх чистоплотності.

Отриманий на редакційну пошту матеріал про Руслана Демчака ми переслали у Комітет виборців України, правоохоронні органи і громадянську мережу «Опора».



Переглядів: 6278
Поширень: 0