Презентацію провів заступник голови ВО «Свобода» з ідеологічних питань, кандидат історичних наук Олександр Сич. Саме він є упорядником та редактором усіх трьох томів праць Ленкавського.

Олександр Сич презентує книгуНебагато вінничан до цього часу чули про Степана Ленкавського. Однак присутні на презентації дізналися, що ця людина була незмінним соратником та заступником Степана Бандери, а також одним із засновників та чільних ідеологів Організації Українських Націоналістів. Після смерті Степана Бандери саме Ленкавський очолив ОУН.

Протягом свого життя він побував в польських тюрмах та три роки карався в нацистському концтаборі Аушвіц.

Презентована книга переважно містить праці ідеолога ОУН, які аналізують міжнародну політику. Над книгою Олександр Сич працював понад сім років. Для цього йому довелось провести багато часу в архівах Німеччині та США. Загалом науковець вивчає творчий доробок провідника ОУН близько 12 років.

Презентуючи видання перед заповненим залом в готельному комплексі «Поділля» Олександр Сич також торкнувся теми необхідності націоналізму для становлення та розвитку будь-якої цивілізованої держави, у тому числі й української.

- Факти свідчать, що усі розвинені європейські країни стали міцними, заможними та стабільними саме завдяки націоналістичній ідеології, - зазначив він. – І до сьогодні націоналістичні партії отримують досить значний відсоток голосів на виборах у цих країнах. Останній приклад - це впевнена перемога правих сил на виборах в Угорщині тиждень тому.

Олександр Сич нагадав присутнім, що наша держава може розраховувати лише на власні сили, бо ніхто окрім українців не зацікавлений у становленні Великої України. Також заступник голови ВО «Свобода» звернув увагу на той факт, що окрім того, що націоналізм європейське явище, в Україні він не є суто галицьким явищем:

- Ідеологія та організований націоналістичний рух народився саме на східних землях нашої держави. І лише потім прийшов у Галичину. І тільки завдяки тому, що на території Галичини українці могли почувати себе трохи вільнішими, цей рух набрав там більших обертів.

Зацікавленість вінничанами книгою Степана Ленкавського була такою великою, що не зважаючи на її недешеву вартість не вистачило примірників книги для усіх бажаючих придбати третій том. Голова Вінницької міської організації ВО «Свобода» Олексій Фурман зазначив, що був приємно здивований, тим, що переважна більшість вінничан, які прийшли на презентацію книги «Український націоналізм» не були членами ВО «Свобода».

- Це свідчить про те, що на Вінниччині є багато людей, які дізнаючись більше правдивої інформації про суть українського націоналізму встануть до лав Національної опозиції, яку нині активно формує наша політична сила, - наголосив він. – Саме брак правдивої інформації про націоналістичну ідеологію, викривлене подання її антиукраїнськими силами заважає багатьом українцям активно взятися до розбудови своєї держави та марно не чекати, що прийде чужинець зі сходу чи заходу та зробить нас щасливими.


Переглядів: 5910
Поширень: 0