Про це сьогодні під час зустрічі з журналістами у Києві заявив керівник Експертної комісії з питань освіти партії «Сильна Україна» Сергій Ветров. «Не математики або фізики потрібно вчити, а математикою і фізикою. За допомогою предметів педагог повинен навчати дитину головного – як стати особистістю, реалізувати себе, досягти успіху, жити в гармонії з собою і суспільством», – підкреслив Вєтров. На його думку, Україні поступово необхідно переходити до системи тьюторства, коли педагог є консультантом для учня, а сам процес навчання відбувається за індивідуальними програмами. «Кожна дитина талановита, і завдання школи – цей талант розкрити», – відзначив експерт «Сильної України».

Підняти українську систему освіти до світових стандартів допоможе також новий підхід до управління цією сферою. На думку Вєтрова, держава повинна передати частину своїх функцій у системі освіти професійним (педагогічним) і громадським об\'єднанням.

Наявна модель управління в цій сфері неефективна, вважає експерт. «Коли держава виступає одночасно і замовником освітніх послуг, і фактичним контролером виконання цього замовлення, та ще й надає самі послуги, це є прямим порушенням принципів ефективного управління. Ми повинні перейти від державної до громадсько-державної системи управління», – сказав експерт партії Сергія Тігіпка. Додавши, що на практиці такий принцип може втілитися, зокрема, у формі освітніх округів, які успішно працюють в усьому світі. «Принцип простий: у межах такого округу, що об\'єднує декілька шкіл, створюється освітня рада, куди входять педагоги, батьки, і представники громадськості, які проживають у цьому регіоні. Ця рада і має визначати тактику розвитку освіти в цій місцевості. Органи місцевого самоврядування, в свою чергу, матеріально забезпечують роботу округу», – повідомив Вєтров.


Переглядів: 3558
Поширень: 0