Разом із колегами з комісії він наполягає, що інноваційні розробки, запропоновані в соціальній сфері, – як наприклад, системи безпеки у школах чи електронні медичні паспорти – будуть дуже корисними і аж ніяк не затратними. Кардаков упевнений, що впроваджувати їх можна вже сьогодні.

– Олександре Юрійовичу, хотілося б почати з мотивів вашої участі в діяльності «Сильної України». Адже ви – один із найяскравіших представників «нової економіки», авторитетна людина у сфері інформаційних технологій і зв\'язку. Тривалий час ви дистанціювалися від політики. Чим вас привабила партія Сергія Тігіпка?

– Економіка «живиться» технологіями, вони є її «пальним», і відставання в технологіях ураз обертається економічної відсталістю. У нашої держави вже, на жаль, не залишилося вибору: Україна більше не може дозволити собі не використовувати інновації. Сприяти інноваційному розвиткові України, реалізовувати інноваційні проекти і є завданням очолюваної мною Експертної комісії з інновацій. Моя мета – донести до людей значення інновацій, способи їх використання, а також переваги, які суспільство отримає в результаті їх застосування.

Причому ми не робимо акцент на «підкоренні космосу», пріоритет надається робочим і випробуваним ідеям і соціально значущим проектам, які можна реалізувати найближчим часом. Наприклад, в «Сильній Україні» активно використовується спеціальна внутрішньопартійна соціальна мережа для спілкування партійців з різних регіонів. Цей проект унікальний, крім «Сильної України» ніхто такими можливостями не користується, тож інноваційний підхід у партії присутній.

– Як працює комісія?
– Комісія існує кілька місяців. Ми нещодавно провели засідання в Києві за участі експертів, представників бізнесу, задіяних у сфері інформаційних технологій. Такі самі заходи відбуваються і в регіонах країни, щоб залучити до дискусії максимальну кількість фахівців.

– Про інновації та модернізацію зараз говорять майже всі, по суті, не розуміючи, про що йдеться ...
– Давайте з\'ясуємо, що є інновації? У нас, чомусь, вважається, що фінансуючи фундаментальні дослідження, ми отримуємо необхідні знання та автоматично стаємо інноваційною державою. Безумовно, потрібно підтримувати фундаментальну і прикладну науку, вироблення знань, які будуть використані для створення конкурентоспроможних товарів. При цьому інновації не продукт, і не товар – це сировина. Для того щоб реалізувати інновацію, потрібне певне середовище. Можна вивести формулу: інновація + виробництво = новий товар або послуга.

Значить, якщо немає виробництва, інновації ніде використовувати. Крім того, ми пропонуємо зосередитися на інноваціях, які повинні мати практичне застосування і не вимагають великих капіталовкладень. Тим часом, користь від таких нововведень буде очевидною.

– Наприклад?
– Наприклад, інновації в соціальній сфері, тобто програми, які фінансуються коштом держави, місцевих бюджетів та сприяють поліпшенню якості життя всіх верств населення. І такі програми є. Наприклад, єдина система обліку соціальних пільг, єдиний центр прийому звернень громадян, електронний медичний паспорт, проект «Безпечна школа». Все це включено до програми дій «Сильної України».

– Якщо можна, розкажіть більш докладно про соціальні інновації. Наприклад, що за проект безпеки в школах?
– Безпека у школах так чи інак турбує більшість українців. Батьки хочуть знати, коли дитина прийшла до школи і коли пішла. Нам важливо розуміти, чи перебуває вона на території школи протягом всього часу і чи в безпеці вона. Для багатьох батьків актуальна тема контролю «кишенькових» грошей, які видаються дитині на харчування. Система «Безпечна школа» дозволяє отримувати відповіді на ці питання. Із цією метою кожен учень отримує свою персональну ідентифікаційну картку, яка є його перепусткою на територію школи. Причому можна організувати сповіщення батьків за допомогою sms-повідомлень про те, що дитина зайшла або вийшла зі школи. Вона ж стає платіжною карткою для розрахунків у буфеті. Наступний рівень системи безпеки – відеоспостереження по периметру школи і «тривожна кнопка» для екстреного зв\'язку з правоохоронцями.

– А що ще?
– Наприклад, єдина система обліку соціальних пільг, так звана соціальна картка громадянина. Навіщо вона потрібна? Давайте подивимося на цифри. За даними уряду, до початку минулого року в офіційних доходах громадян 37% становила соціальна допомога. Майже третина населення – пільговики. Нещодавно в Дніпродзержинську провели експеримент: у трамваях і тролейбусах за кількома маршрутами встановили пристрої для зчитування інформації та видали картки пасажирам-пільговикам. Але за два місяці проект був зупинений ...

– І в чому причина?
– Виявилося, що фактичний обсяг перевезень – у три з половиною рази нижчий, ніж було заявлено підприємством електротранспорту для отримання компенсації за перевезення пільговиків. Тим часом запровадження соціальної картки громадянина дозволить нарешті підрахувати «кількість» наданих пільгових послуг і відстежити правдивість тих рахунків, які виставляють організації для компенсації. Спростить нововведення і саму процедуру отримання пільг: людині більше не доведеться оббігати "надцять" з гаком інстанцій, перехресно надаючи довідки, що вона не користується аналогічною пільгою в іншій установі.

– Цікаво. А медичні картки ви теж пропонуєте замінити?
– А чому б ні? Один електронний носій, що містить всі дані про стан здоров\'я людини від самого народження, набагато надійніший, ефективніший і зручніший у використанні, ніж паперові картки. Конфіденційна інформація буде доступна тільки власникові носія, а узагальнена може накопичуватися і зберігатися на центральних серверах

– Не спіткає вашу чудову ідею доля електронного квитка з Дніпродзержинська?
– А це вже питання реалізації. «Сильна Україна» йде у владу, щоб втілювати реальні ідеї. У нас є чудовий потенціал, і ми знаємо, як його реалізувати.


Переглядів: 3206
Поширень: 0