Цікаву ідею висловив депутат облради, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи ОДА Юрій Мельник. Він збирається в одній із вінницьких газет оприлюднити списки всіх корупціонерів області і провести перший з\'їзд корупціонерів. Причому, він вже роздобув список, у якому - 118 корупціонерів - держслужбовців. Юрій Мельник розповів, за яким принципом були відібрані ці "екземпляри":
- Ці люди вже оштрафовані, тобто, в законну силу вступили рішення судів. Чи вони ці рішення опротестовують, чи ні, але якщо рішення суду набуло чинності, це є підставою для звільнення з роботи. Отже, фактично ці 118 держслужбовців повинні бути звільнені. Сам факт скоєння корупційного діяння держслужбовцем шкодить державним інтересам. От візьмемо сільських і селищних голів, секретарів сільських рад - то довідки не такі надали, чи необгрунтоване рішення ухвалили, надали якісь привілеї чи право тому, хто їх не заслуговує... А якщо держслужбовець діє протизаконно, то виходить, що і держава корумпована, і влада корумпована.

Юрій Мельник до своєї ідеї ставиться цілком серйозно, обіцяє запросити на з\'їзд не лише корупціонерів, а і тих, хто бореться з таким явищем, як корупція: працівників СБУ, прокуратури, міліції, податкової міліції, УБОЗу.

- Думка про з\'їзд корупціонерів у мене давно визріла, - каже Юрій Володимирович. - Справа в тому, що це, образно кажучи, - з\'їзд корупціонерів. Ми маємо їх зібрати і сказати, що вони повинні десятому заказати, що якщо дійсно виникла проблема, то повинен спрацювати природний інстинкт самозахисту. Бо сам факт складання протоколу чи виявлення факту корупційного діяння (це може бути дія або бездіяльність) на перспективу - позбавлення статусу державного службовця. Тобто, людина водночас позбавляється і джерела існування для себе та своєї сім\'ї. То чому цей інстинкт самозахисту не спрацьовує на етапі складання протоколу або до цього? У законі сказано, що в такому випадку "припиняється державна служба". Ця людина може навіть залишитися працювати, приміром, в райдержадміністрації, але прибиральницею чи простим працівником, але не займати посаду держслужбовця. Бо держслужбовець має відповідні привілеї: надбавки за категорію, за посаду, можливість потім отримувати пристойну пенсію і так далі. Отже, це безвідповідальність державного службовця до своєї долі.

Утім, заступник голови Вінницької обласної Ради Степан Нешик, погоджуючись із тим, що з корупцією треба боротися, вважає, що до організації з\'їзду корупціонерів варто підійти дуже відповідально:

- Особливо уважно слід підійти до цієї справи - треба переглянути ці списки - а раптом деякі з "корупціонерів" вже оправдані судами, щоб не завдати моральних травм людям. Адже не секрет - іноді за рахунок сільських та селищних голів виконуються завдання по кількості "корупціонерів". Як, приміром, у Липовецькому районі було - сільський голова під час жнив попрацював на комбайні і заробив мішок зерна, а йому "пришили" корупцію. Останнім часом "епідемія" охопила райони - хтось із правоохоронних органів хоче "вал" зробити - повальні перевірки зарплат працівників районних рад пішли...


Переглядів: 4395
Поширень: 0