Політико-консультативна рада, що діє при Вінницькій райдержадміністрації та районній раді, запропонувала територіальним громадам раз і назавжди розпрощатися із символами комуністичного минулого. За словами керівника цієї громадської організації Алли Сигерич-Кушнір, у селах району налічується 29 вулиць, названих на честь колишніх партійних діячів або тих, хто в минулі часи придушував незалежність нашої держави. Збереглися також чотири пам’ятники Леніну. А на сільраді села Оленівка досі красується гасло «Слава КПРС!». Щоправда, поруч майорить жовто-блакитний прапор.

Водночас у кожному селі є люди, які заслуговують на те, щоб їхніми іменами назвали вулиці. Земляки добре знають своїх героїв. Буває, з покоління в покоління передають розповіді про те, чим вони відзначилися, додає співрозмовниця. Наприклад, у селі Вінницькі Хутори місцевий житель Микола Сідак врятував

з-під криги чотирьох земляків. Пані Сигерич-Кушнір каже, що односельчани порушують питання про присвоєння його імені одній з вулиць села. Але далі розмов справа не йде.

Тим часом за роки новітньої історії у селах Вінницького району не перейменовано жодної «радянської» вулиці. Кошти на це потрібні невеликі, уточнює ініціаторка, від трьох до п’яти тисяч гривень, залежно від довжини вулиці. До того ж районна рада не проти фінансування таких робіт, стверджує вона.

Точка зору

Голова Вінницької райради Сергій Сітарський:

— Я не проти підтримати цю пропозицію, але, вважаю, спершу необхідно пояснити людям, для чого все це робиться. Більшість населення в наших селах, як мовиться, далеко не молодого віку. Для стареньких минуле — святе поняття. То час їхньої молодості, їхньої активності тощо. На сході громадян у селі Агрономічному з цього приводу мені сказали так: «Дайте нам спокійно померти, а тоді робіть що хочете». Бездумно виконана робота щодо знесення пам’ятників і зміни назв вулиць може призвести до конфліктів, а я проти цього.

Райрада підтримає дії у цьому напрямі тієї громади, яка сама виступить з такою пропозицією. Я рекомендую сільським головам нові вулиці у селах називати не ліричними назвами на зразок Липова чи Березова, а присвоювати імена тих людей, які добре знані громаді своїми геройськими вчинками або корисними справами.


Переглядів: 3566
Поширень: 0