— Цього року подається лише довідка про доходи та склад сім’ї. Не треба ходити в газконтору, в електромережу, тепломережу та брати довідки про оплату послуг. Нам ці дані висилають в електронному вигляді, — зазначає начальник міського відділу соціальних допомог та субсидій Ганна Москаленко, 47 років.

Відвідувачі отримують талон, в якому зазначається день і час прийому. Так у соцзабезах уникають черг. При собі слід мати паспорти, трудові книжки безробітних членів сім’ї. Від пенсіонерів — посвідчення. Сім’я може оформити субсидію, навіть якщо має борги за комунпослуги. Спочатку повинні укласти договір на реструктуризацію боргів із постачальниками.

— У мене площа квартири 62 метри, — каже 59-річна пенсіонерка, яка стоїть у черзі на консультацію. — Ми із дідом у трикімнатній квартирі прописані вдвох. Інспектори кажуть, що субсидію будуть призначати тільки на 52 метри. За решту 10 — маємо розраховуватися самі. У сусідки однокімнатна квартира, вона субсидію на все житло получає.

— Ви можете подати документи на комісію, — радить Москаленко. — Інспектор огляне ваші умови життя. Тоді комісія вирішить, чи давати субсидію на всю квартиру. Вона призначається на 21 квадратний метр площі на людину та 10,5 метра загального користування. Люди, в яких однокімнатна квартира, мають право отримувати субсидію на всю площу, незалежно від кількості мешканців.

49-річна Олена Мазур субсидію не отримає, бо чоловік навесні купив потриманий автомобіль. Машині ще немає 10 років.

— Як люди мають за що купувати машину, то їм державна допомога не потрібна, — пояснює начальник відділу призначення субсидій Наталя Орлюк. — Не мають права на субсидію також люди, які протягом року придбали ще одне житло або здають нерухомість в оренду.

Вінничанка Олена Швець, 63 роки, живе у власній хаті із двома неповнолітніми дітьми. Отримує пенсію 584 гривні. Опалює будинок газом. Узимку за лічильником має платити 120 грн. Але сплачує 99. Решту покриває дотація.

Заяву про відшкодування Швець подала до відділу субсидій. Принесла паспорт, довідку про доходи, книжки на оплату води, електроенергії та газу. Та форму N3 про склад сім’ї та площу житла. Її дають у жеку.

— У відділі субсидій сказали заповнити декларацію про доходи членів сім’ї, — пояснює жінка. — Цікавилися, скільки маємо машин, квартир чи є додаткові доходи.

22-річний студент медуніверситету Вадим хоче оформити субсидію на гуртожиток.

— Маю стипендію 420 гривень. За проживання в кімнаті плачу 150 гривень у місяць. Це більше 20 процентів мого доходу, тому оформлюю допомогу, — каже хлопець. — Мені старшокурсники порадили, вони так кілька років роблять. Я вперше оформляю.

У міськвідділі субсидій кажуть, що субсидії оформлюють студенти всіх вузів, окрім педагогічного та приватних. Там одразу сплачують за рік проживання.


Переглядів: 4555
Поширень: 0