Про це свідчать результати моніторингу, проведеного власними кореспондентами УКРІНФОРМу в 20 обласних центрах України.

Для дослідження регіональні кореспонденти обрали чотири позиції: наявність і вартість платних палат для породіль, партнерські пологи, наявність і розмір благодійного внеску та списку медикаментів або засобів гігієни.

Як засвідчили результати моніторингу, вартість перебування породіллі в палаті підвищеного комфорту коливається в обласних центрах від 50 грн за добу в Івано-Франківьку до 600 - в Чернігові та Одесі. Третім за дороговизною є Сімферополь - 575 грн. Демократичними цінами на палати можуть похвалитися Чернівці - 60, Вінниця - 75 та Харків - близько 90 грн за добу.

У двох містах - Запоріжжі та Миколаєві - за платну палату доведеться викласти 2400 та 2500 грн відповідно, незалежно від терміну перебування там породіллі.

Позитивним моментом є те, що в усіх обласних центрах України жінки мають змогу народжувати у присутності чоловіка або найближчих родичів. Додатково сплачувати за партнерські пологи при цьому не доведеться в більшості міст. Проте для мешканців Івано-Франківська, Дніпропетровська та Одеси ця послуга є платною - від 200 до 700 грн.

Як запевняли наших власкорів у більшості пологових будинків та управлінь охорони здоров\'я, розмір благодійного внеску не регламентується і залежить від доброї волі майбутніх батьків. Водночас майже всі опитані кореспондентами жінки повідомляли про сплату такого внеску в розмірі від кількадесяти до кількох сотень і навіть тисяч гривень.

Так само "в тіні" перебуває і список необхідних медикаментів та засобів гігієни. За офіційними даними, його нерідко взагалі не існує, але, зі слів породіль, вартість так званого медичного пакету коливається приблизно в межах 170-500 гривень.

Проте, як би не різнилися ціни на перелічені вище послуги, вони переважно не складають основної частини витрат сім\'ї, яка чекає на поповнення. Підводною частиною айсберга здебільшого є ті суми, які передаються лікарям та медперсоналу як "винагорода". В середньому вони становлять 2,5-5 тис. грн. Цікаво, що цих грошей з породіль не вимагають, але вони самі вважають за потрібне "віддячити" медикам.



Переглядів: 6699
Поширень: 0