До і після уроків. До таких заходів урядники вдалися через велику кількість аварій, у які потрапляють діти.

Обабіч дороги – люди у формі. У руках – таблички з написом «СТОП». Це застереження для водіїв і дороговказ для пішоходів, що перехід безпечний. Всіх школярів та батьків з дітьми переводять вчителі.

Олексій Єфремов, викладач вінницької гімназії №2:
Це дуже потрібна програма, це потрібно для людей. Щоб вони знали, як переходити пішохідний перехід, як виконувати правила дорожнього руху. Тобто ця програма працює на збереження життя.

Вінницька гімназія №2 розташована у середмісті. Її керівництво неодноразово прохало встановити біля закладу світлофор, бо перехід – один з найнебезпечніших. Утім, освітяни постійно чують відмови, мовляв, для цього нема технічних можливостей. Тож учням доводиться ризикувати.

Учениця:
Мені мама розповідає, що нужно бути дуже обережною. Бо бувають різні водії. І треба переходити дорогу через світлофор.

У програмі «Безпечний перехід» беруть участь 35 із 38 бюджетних шкіл. Ідею запозичили у польських освітян. Аби впровадити її у життя, багато часу не знадобилося: чергувати на автошляхах погодилися самі вчителі. Щоправда, спеціальну амуніцію довелося замовляти за кордоном.

Володимир Буняк, керівник міського управління освіти:
Батьки, відправляючи дітей в школу, повинні бути впевнені, що дитина буде здорова. І це, мабуть, саме головне.

За пильнування на дорогах вчителі отримуватимуть погодинну платню. Особливу увагу педагоги приділятимуть молодшим школярам. Вони зазвичай повертаються додому раніше за всіх. Торік у Вінниці діти потрапили у 60 аварій. І лише третина пригод, кажуть даївці, сталася з вини водіїв. Тому чиновники хочуть зробити програму «Безпечний перехід» постійною.


Переглядів: 3615
Поширень: 0