Настоятель храму святого Михайла отець Ростислав із села Довгополівка Тиврівського району показує дерево, на якому побачили образ Ісуса Христа

— Ішов уранці 7 січня до магазину, — розповідає чоловік. — А на мене наче хтось дивиться з грушки, що біля церкви росте. Приглядаюся, а на зрізі — лик Христа із закритими очима, повернутий убік.

За 10 днів до Різдва біля церкви прокладали електрокабель. Гілку, на місці якої проявився образ, зрізали — вона заважала роботам.

— Обличчя Христа стало видно лише на свята, — додає голова Довгополівської сільради Зінаїда Онищук, 52 роки. — До цього ніхто не помічав.

Нині до Довгополівки щодня приїздять молитися понад 100 паломників. Дерево обгородили, змайстрували до нього східці, аби зручніше було роздивитися образ. Стовбур прикрасили барвистими стрічками. Поряд виставили два підсвічники.

— Парафіян у храмі було небагато, постійних 15–20 душ, — каже отець Ростислав, настоятель церкви Святого Михайла Української православної церкви Московського патріархату. — За 17 років служби звик до тиші. А тут стільки паломників. Нічого подібного у нашому селі не було.

Святомихайлівський храм збудовано 1720-го. За переказами, на цьому місці билися козаки.

— Сам віруючий, та їхав сюди з якимось скептицизмом, — каже благочинний Тиврівського району отець Анатолій. — Спочатку стало соромно, бо всі бачили лик, а я ні. Та коли заспокоївся, розслабився після дороги, все побачив. Думав, у Довгополівці пробуду не більше півгодини, а залишився на три години. Образ Христа на дереві — це проявлення милості Божої, бо Господь просить людей стати чистішими, повернутися до Нього. Це село безбожне. З-поміж мешканців 200 дворів до церкви ходять одиниці.


Переглядів: 6542
Поширень: 0